Před 25 lety obnovil spolek Pionýr samostatnou činnost

Občanské sdružení Pionýr si připomíná 25 let od obnovení samostatné činnosti. V období totality tuto organizaci využívali komunisté k ideologické výchově mládeže. S kritikou se prý pionýrský spolek občas setkává i dnes, kdy podle svých zásad učí děti „chránit pravdu, pomáhat ostatním a cenit si kamarádství“.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Když se vyrazí na výpravu, tábor na čas osiří

Když se vyrazí na výpravu, tábor na čas osiří | Foto: Radek Ctibor

Pionýrská organizace Československého svazu mládeže byla založena v roce 1949 a vydržela až do 60. let.

„V roce 1968 vznikla samostatná organizace Pionýr. Ta byla donucena ukončit svou činnost v roce 1970 a společně s Junákem vytvořily novou jednotnou dětskou pionýrskou organizaci SSM,“ dodává předseda spolku Pionýr Martin Bělohlávek.

Po sametové revoluci se členové pionýrské organizace zamýšleli nad jejím dalším fungováním. Některé skupiny zcela skončily, některé přecházely pod jiná obnovená sdružení. Podstatná část pionýrů se ale v lednu 1990 rozhodla obnovit činnost samostatného spolku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Občanské sdružení Pionýr si připomíná 25 let od obnovení samostatné činnosti

„V 90. letech se hodně řešilo, jestli zůstaneme pionýři, nebo budeme Děti pravdy – byly i takové šílené návrhy. V podstatě převládl názor, že by to měl být Pionýr,“ přibližuje Miroslav Jungwirth, vedoucí pionýrského oddílu Záře v pražských Bohnicích.

Pionýři považovali za důležité zejména to, aby se zbavili nálepky komunistické organizace. „Každý týden schůzky, zpravidla jedenkrát za měsíc výpravy do přírody, vyvrcholením činnosti je o letních prázdninách tábor. To se děje pořád. Dělo se to před rokem 1990, děje se to i v těchto letech,“ upozorňuje Bělohlávek.

Dnes patří Pionýr k největším organizacím dětí a mládeže v České republice. „Kroužky typu keramika i fotbal jsou super věci, ale hodně jich je strašně úzce zaměřených na nějakou konkrétní činnost, konkrétní dovednosti. Zatímco my v oddíle děláme obrovskou škálu věcí, ve všem musí spolupracovat s ostatními, musí s nimi komunikovat,“ vysvětluje Jungwirth.

Vojtěch Koval Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme