Ústecké muzeum ukazuje architektonicky vydařené obchodní domy z období socialismu

23. leden 2015

Socialistická architektura v Československu, to nebyly jen paneláky. Tehdejší režim věnoval poměrně velkou pozornost obchodním domům, které známe většinou pod jménem "Prior". I proto vznikaly v některých případech architektonicky hodnotné stavby. Některé z nich představuje výstava v ústeckém muzeu. Mezi ty povedené patří také obchodní dům "Labe" z roku 1974.

„Prolezli jsme obchoďák od sklepa po půdu a snažili se najít nějaké artefakty, které by dokladovaly zajímavost té stavby. Ty tady návštěvníci uvidí, protože jsme objevili opravdu nečekané věci,“ láká Martin Krsek z muzea. Dodnes se například zachovaly některé reklamní předměty.

„Obchodní dům měl například velmi výrazné logo "Labe", které připomínalo ty vlny… Naším snem bylo najít jedno z těch velkých reklamních skel, které bylo nad každou výlohou, to se ale nepodařilo. Poslední toto sklo vyhodil údržbář před 4 měsíci,“ dodává Krsek.

Všechna reklamní skla byla před 6 roky při rekonstrukci obchodního domu demontována a nahrazena za izolační dvojskla.

Obchodní dům Labe v Ústí nad Labem

„Snažili jsme se postřehnout i projekty nerealizované, které tu byly, zejména v 90. letech. Takže tu máme třeba model, který ukazuje návrh na výstavbu tržnice pod obchodním domem, která naštěstí nebyla realizovaná,“ konstatuje Martin Krsek.

Návštěvníci si také budou moci prohlédnout projektovou dokumentaci z roku 1991, kdy bylo v plánu obchodní dům Labe razantně přestavět, takže by přišel o svoje specifikum – hliníkový plášť.

„Ten plášť byla inspirace, kterou architektka Růžena Žertová čerpala ze západu. Vznikla tak unikátní, velmi členitá fasáda, která má taktéž připomínat neklidnou hladinu řeky, a ten materiál, kromě toho, že je zajímavý, měl i další důvod, a to agresivní ovzduší v Ústí nad Labem, kterému měla fasáda podle zadání odolávat,“ vysvětluje Krsek.

Muzeum chystá i komentované prohlídky obchodního domu Labe - hlavně těch částí, které rekonstrukce zasáhla co nejméně. Výstava ukazuje i socialistická nákupní centra v jiných městech a také tvorbu architekty toho ústeckého, Růženy Žertové. Potrvá až do dubna.

autor: hau
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.