Začíná festival Jeden svět, uvede i oscarový film o Snowdenovi

V Praze dnes začíná Mezinárodní festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět. Letošní 17. ročník festivalu nabídne celkem 144 snímků. Jeho mottem je „Praskněte své bubliny!“

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Praze začíná festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět

V Praze začíná festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět | Foto: Jeden svět

„Snažíme se vyjádřit to, že lidé mají tendenci usalašit se do svých pelíšků a tam si žít a nevnímat okolí a my se je těmito filmy snažíme z této bubliny vysvobodit,“ vysvětluje motto festivalu jeho dramaturg Ondřej Moravec.

Letos podle něj vznikly tři tematické kategorie. „Věnujeme se například tématu vzdělání, jsou to filmy o vzdělávacích systémech či alternsativních školách, máme také kategorii na duševní nemoce, psychické poruchy, máme retrospektivu filmů z bývalé Jugoslávie a podobně,“ přibližuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Začíná 17. ročník festivalu Jeden svět. Hostem ČRo byl dramaturg festivalu Ondřej Moravec.

Diváci se mohou těšit nejen na filmy, ale také na zajímavé hosty z Česka i ze zahraničí. Podle Moravce jich letos přijede dvakrát více než loni. „Mám velikou radost například z toho, že přijede i iránská zpěvačka, která v Íránu bojuje za to, aby ženy mohly zpívat.“

Velkou trofejí festivalu je Oscarem oceněný dokument Citizenfour, který zaznamenává schůzky Edwarda Snowdena s novináři. Bývalý systémový analytik americké Národní bezpečnostní agentury jim předložil důkazy o nezákonném odposlouchávání telefonních hovorů.

Unikátní snímek uvidí úplně poprvé publikum v pražských kinech 6. března. Získat ho přitom nebylo vůbec jednoduché.

„Náš festival se letos snaží prasknout různé bubliny a jedna velká bublina byla také okolo filmu o Edwardu Snowdenovi. Takže dostat se k tomu filmu bylo poměrně náročné, ale nakonec se nám to podařilo,“ popisuje Moravec.

„Mnoho lidí se mě ptá, jestli snímek Snowdena adoruje nebo jestli ho třeba kritizuje. Jelikož je to velice intimní portrét, tak spíše ho pouze ukazuje zavřeného v pokoji v Hongkongu. Takže ten názor, jestli je to pozitivní nebo negativní hrdina, si musí vytvořit každý sám,“ dodává.

Hlavním tématem dnešního večerního otevření festivalu je boj proti radikálnímu islamismu, dnes bude také udělena cena za lidská práva Homo Homini za rok 2014. Získá ji syrská učitelka a aktivistka Su’ád Nawfal za svou vytrvalost a statečnost, se kterou se postavila bezpráví páchaném režimem Bašára Asada a takzvaným Islámským státem, bez ohledu na ohrožení vlastní bezpečnosti.

V Praze se bude promítat v kinech Lucerna, Světozor, Atlas, Francouzský institut, Městská knihovna, Ponrepo, Evald a cross-kino Neustadt. Vstupenka na odpolední projekce stojí 70, na večerní 90 korun. Festival Jeden svět končí v hlavním městě 11. března. Pak se přesune do dalších 33 měst České republiky.

V Praze začíná festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět | Foto: Jeden svět

bre, Martin Ježek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme