USA údajně uvažují o rozšíření operace na ochranu spojenců v Evropě i o Česko

Američané by kvůli potenciální hrozbě z Ruska mohli poslat vojáky také do České republiky, informuje o tom americký portál Defense News. USA údajně chtějí rozšířit operaci na ochranu svých spojenců o další tři země.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Američtí vojáci

Američtí vojáci | Foto: Fotobanka stock.xchng

Operaci Atlantic Resolve (Atlantické odhodlání) odhodlání spustily Spojené státy na žádost některých členů NATO, kteří se cítí ohrožení ruskou expanzí na Ukrajině.

Akce začala v dubnu minulého roku a týkala se Polska, Estonska, Litvy a Lotyšska. Příští měsíc se k nim připojí také Bulharsko a Rumunsko.

Přehrát

00:00 / 00:00

USA možná rozšíří operaci na podporu spojenců v Evropě i o Česko. O zprávě amerického serveru mluvila Pavlína Nečásková

Americký server teď cituje plukovníka Michaela Fostera, který tvrdí, že akce se rozšíří už v létě. A to o Českou republiku, Maďarsko a Gruzii.

Jde o společné manévry, výcvik vojsk a také modernizaci evropských základen. Trénink se zaměří také na malé jednotky, které by měly zvládnout celou škálu činností od poskytnutí první pomoci po útok ze zálohy.

Do Rumunska a Bulharska by měla v dubnu dorazit asi tisícovka vojáků.

Věc je však třeba brát s tím, že zatím jde pouze o informace amerického portálu o obraně.

Premiér Sobotka podpořil případnou účast Česka na americké operaci Atlantic Resolve

Číst článek

Pokud by Spojené státy chtěly Čechy do operace skutečně zapojit, musely by mít souhlas české strany.

mkp, Pavlína Nečásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme