Proč nemůže Barack Obama vystát Benjamina Netanjahua

7. březen 2015

National Review je americký čtrnáctideník propagující konzervativní politické názory. Jeho komentátor píše, že nejde o to, zda prezident Obama, ministr zahraničí John Kerry a úvodníkáři mnoha novin mají nějakou zvláštní averzi vůči izraelskému premiérovi Benjaminu Netanjahuovi. Důležitější je vědět, proč.

Odpověď vyplývá z významné životní pravdy, že je jen málo těch, kteří jsou ochotni se postavit zlu, a ostatní je za to nesnášejí.

Jeden příklad je nyní po ruce. Izraelský premiér je v čele největší bitvy proti zlu, která se vede proti násilnickému islámu. Jen jeho země čelí hrozbě vyhlazení, kterou představuje Írán a mnoho islamistických teroristických organizací.

A proto právě Izrael spíše než jiné země cítí potřebu varovat svět před Íránem a islamistickým terorem, píše National Review.

Čtěte také

Proto také Benjamin Netanjahu mluvil ve Spojených národech o tom, že Írán ohrožuje samotné přežití jeho země, a o metastázích rakoviny islamistického násilí. S tímto varováním byl osamocen a nikomu se to nelíbilo.

Téměř každý, kdo ho poslouchal, věděl, že říká pravdu, ale většina posluchačů k němu cítila odpor. Lidé, kteří se rádi smiřují, nenávidí toho, kdo se postaví proti zlu.

Současný americký prezident zřejmě více než kterýkoli z jeho předchůdců v Bílém domě nechce čelit zlu a nechce ho ani pojmenovat, zatímco Benjamin Netanjahu je v tom jeho hlasitým a výmluvným opakem.

Izraelský premiér Netanjahu vystoupil v Kongresu proti vůli prezidenta Obamy

A tak je nevyhnutelné, že Barack Obama současného izraelského premiéra nesnáší. Typický příklad je současné americké vyjednávání s Íránem o jeho programu vývoje jaderných zbraní, které Benjamin Netanjahu otevřeně kritizuje.

Ti, kdo prožili studenou válku, si vzpomenou, že lidé, kteří se postavili proti komunismu, byli neoblíbení, a řada lidí nesnášela prezidenta Ronalda Reagana za to, že označil Sovětský svaz za říši zla.

A přece – pokud slova „zlo“ a „impérium“ vůbec něco znamenají, pak se na Sovětský svaz dokonale hodí.

Komentátoři New York Times tehdy svorně psali, že šíření komunismu je menší zlo než Reaganova představa, že vztahy dvou supervelmocí jsou bojem Dobra proti Zlu.

Čtěte také

V jednom konkrétním článku s titulkem Reaganovo faux pas byl citován spolupracovník bývalého viceprezidenta Waltera Mondalea, který řekl, že „Reagan podkopal několikaměsíční diplomatické úsilí“.

Přesně tak se vyjadřuje nynější Obamova vláda i aktuální osazenstvo New York Times o postoji současného izraelského premiéra k probíhajcíímu vyjednávání s Íránem.

Když asi po 20 letech charakterizoval prezident George Bush tehdejší režimy v Íránu, Iráku a Severní Koreji jako osu zla, byl zesměšňován podobně jako Ronald Reagan, jako by zmíněné tyranie provozující masové vraždění nebyly zlem.

Nechuť, kterou nyní sklízí Benjamin Netanjahu, je posledním příkladem pravidla, že lidé, kteří se nepostaví proti zlu, se místo toho postaví proti těm, kdo to udělají. Je to ostatně daleko bezpečnější.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: Jan Černý
Spustit audio