Sklízíme plody naší politiky v Libyi a Iráku, říká Lubomír Zaorálek o Islámském státu

Dnes už je podle všeho jasné, že nezvěstný Čech v Libyi se skutečně stal obětí únosu. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek však zůstává ve svých výrocích opatrný. Podle svých slov stále nemůže potvrdit, že došlo k únosu příslušníky Islámského státu.

Informací o Libyi je podle Lubomíra Zaorálka obrovské množství a na jejich třídění a ověřování se pracuje každý den. „Naše každodenní schůzky jsou bilancemi toho, co se shromáždí,“ přibližuje.

Ověřování informací je však záležitostí profesionálů, tedy především tajných služeb. Přestože Lubomír Zaorálek uznává, že byl nezvěstný Čech s největší pravděpodobností unesen, stále není schopen potvrdit, zda za akcí stojí Islámský stát.

V Libyi se však stále nachází několik Čechů. „Můžeme jim jen doporučit, aby tam nezůstávali,“ říká k tomu Lubomír Zaorálek s tím, že ministerstvo zahraničí je schopno vyjmenovat země, kterým je dobré se vyhnout a které jsou rizikové. „Ale nemůžu nikomu v ničem bránit. Jsme svobodná země,“ dodává.

Čtěte také


Systém DROZD pomáhá Čechům v zahraničí
„Do systému se volně registrují lidé mířící do zahraničí. V případě nějakých problémů nám to usnadní navázání kontaktu,“ přibližuje Lubomír Zaorálek s tím, že dnes program využívají především ti, kteří se chystají do USA, Británie nebo Austrálie.
Projekt umožňuje organizovat pomoc českým občanům, kteří poskytnou informace o plánovaném pobytu v zahraničí. Registrovat se můžete na stránkách ministerstva zahraničí.

Islámský stát podle Lubomíra Zaorálka lpí na představě boje dobra se zlem. „Zlo jsme my a případná vojenská intervence by mu jen pomohla,“ domnívá se.

„V současné době sklízíme plody své politiky v Libyi a Iráku,“ dodává k tomu Lubomír Zaorálek, podle kterého tedy případná vojenská intervence zaštítěná Radou bezpečnosti OSN není řešením.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz v tomto článku.

autoři: heš , šše
Spustit audio