Kreml vyvrací spekulace o Putinově zdraví, otazníky ale zůstávají

Ruský prezident se těší dobrému zdraví, oznámil dnes Kreml. Ruskem i světem se přitom šíří zvěsti, že Vladimir Putin by mohl být poměrně vážně nemocen. Na sociálních sítích se objevila i zfalšovaná fotka Vladimira Putina v rakvi. Ke spekulacím o jeho zdraví vedl hlavně fakt, že Putin se už skoro týden neobjevil na veřejnosti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zatím poslední vystoupení šéfa Kremlu před kamerami bylo 5. března, kdy se Putin v Moskvě setkal s italským premiérem Mateem Renzim

Zatím poslední vystoupení šéfa Kremlu před kamerami bylo 5. března, kdy se Putin v Moskvě setkal s italským premiérem Mateem Renzim | Zdroj: Reuters

„Silným signálem by bylo odvolání návštěvy v Astaně, hlavním městě Kazachstánu. Už proto, že Putin v poslední době jezdí jen do míst, která jsou mu nakloněna, a to samozřejmě hlavní město Kazachstánu je," zdůraznil komentátor Českého rozhlasu Libor Dvořák.

„Takže toto může vyvolávat podobná podezření. Ale Vladimír Putin v rakvi, to je trošku přehnané.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Médii se šíří spekulace o zdraví ruského prezidenta. Mluvil o nich komentátor ČRo Libor Dvořák

Cesta do Kazachstánu, kde se Putin měl o víkendu sejít s prezidentem Nursultanem Nazarbajevem a jeho běloruským kolegou Alexandrem Lukašenkem, byla bez vysvětlení odvolána a nový termín zatím nebyl oznámen.

V kazašských médiích se objevily zprávy, že ruský prezident se zřejmě necítí dobře. Minsk událost nijak nekomentoval.

Prezident je v neustálém kontaktu s vládou, tvrdí Kreml

Jakékoli Putinovy zdravotní problémy dnes popřel jeho mluvčí Peskov. Setkání v Astaně by se prý mohlo uskutečnit příští týden.

Libor Dvořák současně připomněl tvrzení Dmitrije Peskova, podle kterého stisk ruky od ruského prezidenta nemusí každý vydržet.

„Obraz Putina jako příslovečného macha a alfa samce se pěstuje dál. A pokud vzniká o něm jakákoli pochybnost, tak je to pro Kreml velice nepříjemné. Jak je to ve skutečnosti, to ovšem v tuto chvíli nevíme.“

Podle jedné z internetových spekulací, které pjmedia.com, utrpěl Putin ischemickou cévní mozkovou příhodu. Na sklonku loňského roku americký bulvární New York Post napsal, že prezident zřejmě trpí rakovinou slinivky a že mu zbývají tři roky života. Kreml zprávu označil za nesmysl.

„I když si nemyslím, že Vladimír Putin z čela Ruska v nějaké dohledné době zmizí – a i kdyby se tak stalo – tak tam patrně přijde politik, který bude vyznávat podobné hodnoty jako Putin,“ zdůraznil komentátor Českého rozhlasu Libor Dvořák.

To, že v Kremlu něco není v pořádku, podle některých médií dokazuje i fakt, že ve středu nebyla formálně podepsána dohoda mezi Ruskem a gruzínskou odštěpeneckou Jižní Osetií.

Dokument, který je podle Tbilisi krokem k anexi, byl předběžně přijat v únoru, ale nyní bylo jeho formální stvrzení odloženo údajně s tím, že ne vše je dopracováno. Jihoosetská delegace se o odkladu údajně dozvěděla až poté, co přicestovala do Moskvy.

ČTK, Vojtěch Berger, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme