Spojené státy přivezou z Afriky nejméně 10 lidí, kteří přišli do styku ebolou

Americké úřady převezou ze Sierry Leone do Spojených států nejméně deset svých humanitárních pracovníků. Ti zřejmě přišli do styku s virem ebola. Všichni jsou podle lékařů v tuto chvíli bez příznaků. V pátek přijali zdravotníci pacienta, u kterého testy v Sieře Leone potvrdily nákazu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Těchoníně ošetřují pacienty s vysoce nakažlivými nemocemi. Právě tady by se mohla léčit ebola

V Těchoníně ošetřují pacienty s vysoce nakažlivými nemocemi. Právě tady by se mohla léčit ebola | Foto: Filip Jandourek

Všech deset Američanů podle Centra pro kontrolu a prevenci nemocí zřejmě přišlo do styku s nakaženým zdravotníkem. Toho mají od pátku v péči lékaři ve speciálním protiinfekčním zařízení v Marylandu.

Podle nemocnice je zdravotník ve vážném stavu. Jak přesně se nakazil, experti nevědí. Přímo v Sieře Leone ale pátrají po původu nákazy a dalších lidech, kteří mohli s virem přijít do styku.

U žádného z deseti pacientů se zatím neobjevily příznaky onemocnění. Příštích 21 dní stráví v doporučeném režimu sledování nedaleko specializovaných protiinfekčních pracovišť v Nebrasce, Marylandu a Atlantě.

Podle statistik Světové zdravotnické organizace zemřelo v západní Africe na ebolu už více než 10 tisíc lidí. Jde tak pravděpodobně o dosud největší epidemii eboly v dějinách.

Nejvíce postihla Guineu, Sierru Leone a Libérii. Jednotlivé případy úmrtí se ale objevily také v Nigérii, Mali, ve Španělsku a v USA.

Ebola - fáze onemocnění | Foto: Michal Jindra

Lenka Kabrhelová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme