Česko-německý obchod poroste, i když nám chybí technicky vzdělaní odborníci

14. duben 2015

Tradičně dobré obchodní vztahy s Německem by šlo ještě zlepšit, i když do Německa už teď směřuje největší část vývozu českých podniků, a vzájemný obchod vykazuje mnoho let rostoucí tendenci.

Vedoucí komunikace Česko-německé obchodní a průmyslové komory Christian Rühmkorf citoval v našem vysílání z výsledků každoročního konjunkturálního průzkumu.

„Jeden výsledek nás potěšil nejvíc: 92 % německých firem by si pro své investice opět vybralo Českou republiku.“

Podle něj nejdůležitějšími pozitivními faktory jsou české členství v Evropské unii, výkonnost a motivace zaměstnanců, stejně jako kvalita a dostupnost lokálních dodavatelů.

„Průzkum se prováděl v celé síti hospodářských komor ve střední a východní Evropě,“ zdůraznil význam dobrých výsledků Česka Rühmkorf.

Růst české ekonomiky je stabilní a trvalý, a na to reaguje i německý strana, vysvětlil vedoucí komunikace. „Více než třetina německých firem plánuje přijmout nové zaměstnance, a 33 % firem počítá s vyššími výdaji.“

Spolkový svaz německého průmyslu BDI revidoval svou ekonomickou prognózu, a očekává hospodářský růst o dvě procenta. Důvody jsou mimo jiné levná ropa, levné euro, které podpoří export, růst mezd a tedy i růst domácí poptávky.

„To vše je dobrý signál pro česko-německý obchod. Chce to ale dobrý nápad a konkrétní obchodní představy,“ doporučuje českým zájemcům o investování v Německu Rühmkorf.

Zájemci mohou využít služeb obchodní komory. „Poskytujeme služby i českým investorům, kteří chtějí do Německa. Provádíme tržní analýzu, hledáme potenciální partnery. Když to dělá v Německu dobře známá organizace, tak je to vždy velké plus.“

Nedostatky a výhrady německé strany ale také existují. „V Česku je nedostatek kvalifikovaných absolventů středních odborných škol a učilišť, zejména v technických profesích,“ tvrdí zástupce komory.

„Problémem je nezájem mladých lidí, a hlavně to, že vzdělávání není dost orientované na praxi. Fakt je, že si německé firmy na situaci stěžují, a ohrožuje to do budoucna Česko jako investiční lokalitu,“ varoval Christian Rühmkorf.

autoři: oci , bum
Spustit audio