Izrael se zastavil, připomíná si 6 milionů obětí holokaustu

Izrael si připomíná Den obětí holokaustu, nacistické vyvražďování stálo během druhé světové války život 6 milionů Židů. Premiér Benjamin Netanhaju během vzpomínek opět varoval před Íránem, svět se podle něj ani 70 let po konci konfliktu nepoučil.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Život v Izreali se na 2 minuty zastavil, národ si připomněl 6 milionů obětí

Život v Izreali se na 2 minuty zastavil, národ si připomněl 6 milionů obětí | Zdroj: Reuters

V Izraeli se na dvě minuty zastavila auta a lidé přerušili práci. Obyvatelé židovského státu si připomněli 6 milionů obětí holokaustu zavražděných v Evropě během druhé světové války.

Vzpomínku na oběti holokaustu využil izraelský premiér Benjamin Netanjahu k opětovnému varování před Íránem: „Tak jako se nacisté pokoušeli zničit civilizaci a vymazat ze zemského povrchu Židy, stejně tak teď Írán usiluje o ovládnutí Blízkého východu s deklarovaným cílem zničit židovský stát."

Izraelský premiér také prohlásil, že dohodou s Íránem svět ukazuje, že se ze zločinů druhé světové války nepoučil.

Součástí ceremoniálu Dne připomínky holokaustu je také předčítání jmen všech jeho obětí. Prezident Reuven Rivlin a premiér Benjamin Netanjahu uctí vzpomínku položením věnce v památníku Jad Vašem v Jeruzalémě.

Štěpán Macháček, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme