Nezaměstnanost v Česku klesá, nabídka volných pracovních míst roste

Zaměstnanost v České republice vzrostla v prvním čtvrtletí letošního roku o 1,25 procenta. Dosáhla tak 69,3 procenta práceschopné populace. Údaje dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Práce (ilustr. obr.)

Práce (ilustr. obr.) | Foto: Fotobanka stock.xchng

Míra zaměstnanosti v České republice patří k nejvyšším v rámci Evropské unie. Různé průzkumy mezi zaměstnavateli naznačují, že si Česko dobrou pozici udrží i nadále.

Například Česko-německá obchodní a průmyslová komora zjistila, že více než třetina podniků s německými vlastníky plánuje přijímat nové pracovníky.

Podle studie Manpower Index zase sedm procent českých firem oznámilo trhu práce, že chce nabírat nové zaměstnance. Jedná se o nejoptimističtější očekávání od roku 2011. Podobné plány naznačil i průzkum Raiffeisenbank mezi firemními klienty.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zaměstnanost v České republice vzrostla v prvním čtvrtletí letošního roku o 1,25 procenta

Podle údajů statistiků postupně roste nabídka volných pracovních míst. Jde především o automobilový průmysl, logistiku, IT a call centra.

Už před časem předpovídal analytik ČSOB Pavel Sobíšek, že růst pracovních nabídek by mohl znamenat naději na růst mezd:

„Česká ekonomika se zjevně dostává do fáze, kdy o míře jejího dalšího růstu začne rozhodovat, jak se bude zaměstnavatelům dařit sehnat kvalitní pracovní sílu – neboli bude rozhodovat pružnost pracovního trhu. A takový stav se projevuje také tlakem na vyšší růst mezd, což jsme zatím v Česku příliš neviděli.“

Očekávat se to dá tam, kde budou mít podniky problém najít odborníky na danou profesi. Na to si mimochodem zaměstnavatelé stěžují už delší dobu.

„Je nedostatek kvalifikovaných absolventů především středních odborných škol a učilišť. Problémem je nezájem mladých lidí a hlavně to, že vzdělání není dost orientované na praxi,“ upozornil před časem mluvčí Česko-německé obchodní a průmyslové komory Christian Rühmkorf.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme