Bayernu se výsledkově nedaří. Kouč Guardiola mluví o velké výzvě

Fotbalisté Bayernu Mnichov se budou pokoušet o sportovní zázrak. Bez střelecké formy a zraněných opor vyrukují v semifinále Ligy mistrů na Barcelonu, které v prvním zápase podlehli 0:3. Postup do finále ale není příliš pravděpodobný a nejen v Německu se tak stále častěji mluví o budoucnosti trenéra Pepa Guardioly.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Josep Guardiola se vrátil na Nou Camp, poprvé jako soupeř

Josep Guardiola se vrátil na Nou Camp, poprvé jako soupeř | Zdroj: Reuters

Když slavný trenér Gérard Houllier na podzim v Praze přednášel své postřehy ze světového šampionátu v Brazílii a dostal otázku na nejlepšího kouče současnosti, nad svou odpovědí chvíli přemýšlel.

Mohl by prý vybrat klidně deset jmen, ať už z Německa, Španělska, Anglie či Nizozemska a zadání by asi splnil. Vždycky jsou ale důležité výsledky a ty měl za poslední dobu podle něj nejlepší Pep Guardiola.

Přehrát

00:00 / 00:00

Potíže Bayernu a jeho trenéra Pepa Guardioly před semifinálovou odvetu LM s Barcelonou připomněl Jaroslav Plašil

V té době měl za sebou fantastickou éru v Barceloně se čtrnácti získanými trofejemi a už také jednu mistrovskou sezonu v Bayernu.

Svou výjimečnou prací s detaily denně udivoval odborníky po celém světě, jeho nečekané tahy a herní strategie pravidelně probírali fotbaloví experti na seminářích i třeba sami při jízdě autem.

Guardiola si mohl během svého působení v Bayernu zkoušet ledacos. Dostal skvělý kádr, ve kterém jsou i náhradníci reprezentanty svých zemí. A s trochou nadsázky se dá říct, že toho ani nemohl tolik pokazit, když mu zrovna nějaký ten experiment nevyšel.

Alespoň ne v německé bundeslize, kde si hraje bohatý bavorský klub svou vlastní soutěž. Jenže mnichovský kolos teď skřípe už poměrně dlouhou dobu na to, že chce pravidelně zářit i v Evropě.

Barcelona porazila Bayern 3:0 a nakročila do finále Ligy mistrů

Číst článek

Proti Doněcku i Portu ještě stačilo po prvním nepřesvědčivém utkání zapnout v domácí odvetě na vyšší obrátky, což pokaždé znamenalo i vysokou výhru. Ale teď, kdy navíc Bayern stíhá výsledková mizérie, je německý velkoklub v jiné situaci.

„Výsledek 1:3 s Portem byl něco jiného než 0:3 proti Barceloně, ale pro mě je skvělé mít tak velkou výzvu. Bude to totální ofenziva, ale nechceme hrát hloupě, chceme zkusit hodně věcí. Musíme hrát hlavou i srdcem. To je jasné,“ nevzdává se Guardiola, přestože by lidé z vedení mnichovského klubu považovali v dané situaci postup do berlínského finále Ligy mistrů za zázrak.

V úvodním semifinále zazářil především Lionel Messi, který se do sítě Bayernu trefil hned dvakrát | Foto: ČTK/AP

Je pravděpodobnější, že dál půjde Barcelona, ale to by pro Guardiolu nebyla ta největší komplikace. Vždyť porážky s jinými evropskými giganty v této pozdní fázi soutěže se dají pochopit. Tím spíš, když scházejí nejlepší hráči.

Mnohem horší pro pověst respektovaného trenéra by ale nejspíš bylo, kdyby se potvrdily spekulace o dohodě čtyřiačtyřicetiletého stratéga s bohatými šejky z Manchesteru City.

Podle nich by měl odejít na britské ostrovy už po sezoně, přitom pod Alpami má ještě platný kontrakt.

„Smlouvu mám ještě na příští sezonu, takže příští ročník zůstanu tady,“ odpověděl na toto téma prý už dvě stě milionkrát zřejmě nejsledovanější trenér posledních let Pep Guardiola.

Jaroslav Plašil, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme