Němečtí strojvůdci zahájili devátou stávku v řadě. Nákladní vlaky stojí

Už podeváté vyhlásil odborový předák německých strojvůdců Claus Wesselsky stávku. Od dnešních 15 hodin stojí nákladní vlaky, od zítřejšího brzkého rána nepojedou ani ty osobní. Do kdy protest potrvá, odbory neuvedly. Vedení drah se dnes s odboráři setkalo, poslední pokus odvrátit stávku ale ztroskotal.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Němečtí strojvůdci se opět chystají stávkovat. Jako první se zastaví nákladní vlaky

Němečtí strojvůdci se opět chystají stávkovat. Jako první se zastaví nákladní vlaky | Zdroj: Reuters

Stávka se dotkne i spojů z České republiky. Vlaky z Prahy do Berlína budou končit v Drážďanech.

Jednání mezi odbory a vedením Deutsche Bahn jsou už několik měsíců na mrtvém bodě. Obě strany se nedokáží shodnout ani na smírčím řízení za účasti mediátora.

Odbory strojvedoucích požadují zkrácení pracovní doby a zvýšení platu o pět procent. Podle zástupce drah Ulricha Webera jde ovšem odborářům o něco jiného.

Přehrát

00:00 / 00:00

Němečtí strojvůdci chystají devátou stávku. Podrobnosti přináší zpravodaj ČRo Pavel Polák

„Jde o moc a vliv jedné odborové organizace, která soutěží s druhou organizací,“ prohlásil Weber v německé televizi.

Deutsche Bahn trvají na tom, aby pro jednu profesi existovala jen jedna kolektivní smlouva vyjednaná jedním odborovým sdružením.

Kvůli stávce vzniknou německým drahám škody v řádech milionů eur. Celkový dopad na německou ekonomiku pak bude ještě vyšší. Na nákladní dopravě je totiž závislý například provoz továren.

Kde to bude možné, doprava surovin a dílů se přesune na dálnici. Stejně tak běžní cestující nasednou raději do aut. Kvůli tomu značně zhoustne doprava a dají se čekat velké zácpy, jak ostatně ukázala i osmá, bezmála týdenní stávka strojvůdců.

Německá železnice | Foto: Český rozhlas

ČTK, Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme