Registr přestupků nejspíš vznikne, poslanci pustili novelu do závěrečného hlasování

Přestupky se začnou v Česku zřejmě zapisovat do centrálního registru. Počítá s tím vládní novela přestupkového zákona, kterou Poslanecká sněmovna pustila do závěrečného kola schvalování. Norma má zlepšit boj s drobnou kriminalitou nebo zvýšit pokuty za opakované spáchání přestupků.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kapsáři - ilustrační foto.

Kapsáři - ilustrační foto. | Foto: Městská policie Bílina

Registr přestupků bude existovat při rejstříku trestů. Má posloužit nejen policii, ale i obcím.

Úřady by do něj měly zapisovat především přestupky proti majetku, občanskému soužití a veřejnému pořádku a některé další přestupky, s jejichž spácháním spojují zákony právní důsledky. Přestupky by se evidovaly po dobu pěti let.

„Důležité také je, abychom věděli, když třeba člověk žádá o řidičský průkaz nebo o zbrojní průkaz nebo o cokoliv jiného, že má už v evidenci spoustu přestupků. To doposud dneska není. Můžu třeba krást tady v Praze a u mě doma jsem vzorný občan. Což je špatně,“ vysvětlil poslanec Bronislav Schwarz (ANO), proč je třeba přestupkový registr zavést.

Recidivistům se zvýší horní hranice pokuty, kterou je za přestupek možné uložit, o polovinu. Za opakovanou drobnou krádež by tak zloděj místo pokuty do 20 tisíc korun musel zaplatit až 30 tisíc. Za opakované založení černé skládky bude místo 50 tisíc hrozit až 75 tisíc korun.

Novela také obecně zvyšuje pokuty, které lze za přestupky uložit - v blokovém řízení to má být místo současné tisícikoruny až 5 tisíc, pokud přestupkový zákon neumožňuje uložení pokuty vyšší.

Jana Čermáková, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme