Sokolovské smrky likviduje mšice, některé už zachránit nepůjde

4. červen 2015

Desítky sokolovských stromů ohrožuje nebezpečný parazit. Smrky stříbrné a další jedince napadla mšice smrková. Radnice už chystá opatření. Včetně moderního chemického ošetření, které je osvědčené zatím spíš v zahraničí. Kácení se ale pravděpodobně některým nevyhne.

Místostarosta Karel Jakobec a Hana Špičková z odboru rozvoje města ukazují, jak dalece jsou některé stromy poškozené. Napadených jsou desítky, prakticky po celém městě. Hana Špičková situaci zhodnotila stručně.

„Je to katastrofa. Mšice se usídlí na jehlici a vysává jí. Ta pak opadne a už tam nevyroste nové jehličí. Ale vidíte, že ta větev dál roste a je zelená. Bohužel, když přijde ještě jiný hmyz, jako je například kůrovec, který se posadí na výhonky, tak ten chudák strom to má sečtené,“ říká Špičková.

Parazitům se daří hlavně díky teplé zimě. Vyhovuje jim i sucho. Podle Hany Špičkové už mají prý stromy ale to nejhorší za sebou.

„Výhoda je, že už nám nastoupil přirozený predátor, což je slunéčko sedmitečné, ale my se obáváme příštího roku a situaci řešíme. Nemůžeme to takhle nechat,“ doplňuje Špičková.

Problém se netýká jen Sokolovska. S rozmnoženými mšicemi se potýkají třeba i v Ústeckém kraji. Zatímco tady chystají kácení desítek stromů, Karel Jakobec má v úmyslu jich co nejvíc stromů zachránit.

„Jednáme i s výzkumnými ústavy. Uvidíme, který způsob se nejlépe osvědčí. Samozřejmě všechno má své výhody a nevýhody. Nejšetrnější je ty smrky kropit, protože tím nepoškodíme nic okolo. Kdežto chemické postřiky se vždy mohou dotknout i užitečného hmyzu, jako jsou včely. Naší snahou bude začít tím nešetrnějším a hlavně vyzkoušet injektáž kořenového systému,“ popisuje Jakobec.

Čtěte také

Právě na takzvanou injektáž v Sokolově spoléhají. V Čechách tento způsob není příliš známý. V cizině se ale podle zjištění Hany Špičkové osvědčil.

„Samozřejmě nejdůležitější je zachránit nádherné stromy v centru města. A neumím si představit, že budeme v centru města vytvářet chemický postřik. Takže ta injektáž by se nám líbila. Napíchne se ten strom, dostane se to té vlákniny a po nějaké době do celého stromu,“ dodává Špičková.

Na chemický zákrok radnice najme odbornou firmu až z Brna. Náklady přesáhnou 100 tisíc korun. Vedení města varuje i majitele soukromých pozemků. Pokud na svých stromech škůdce najdou, můžou se na úřad obrátit s žádostí o pomoc.

autor: Pavla Sofilkaničová
Spustit audio