Ulice Sokolova hlídají společně strážníci i policisté. Přibývá totiž stížností na vandalismus

2. červen 2015

Sokolov zavádí další novinku v oblasti prevence kriminality. Už v minulosti se tady osvědčili asistenti strážníků, kteří pravidelně dohlíží na pořádek ve městě. Teď městští strážníci spolupracují se státní policií. Společně do ulic vyráží každý všední den v podvečerních hodinách.

„Myslím si, že by bylo dobré zase projít okolí sídliště Michal a zaměřit se na prodejnu, kde se schází osoby, které bychom rádi sledovali. Domlouvá se policista Josef Bobenič s kolegou Jakubem Ivaničem, kde zahájí svojí dnešní hlídku.

Jejich hlavním rajónem je sídliště Michal. Kolem herních barů a dalších vytipovaných míst projdou několikrát během své hlídky.

„Nejhorší lokalita je ulice Alšova, v okolí Dukly a bývalého Plase, pak ulice Jelínkova, Marie Majerové, Kosmonautů a Švabinského,“ vyjmenovává jeden z policistů.

„Je to reakce na opakované stížnosti občanů, kteří neustále poukazují na to, že jsou skupinky mladých lidí, kteří tam pokřikují po lidech nebo znečišťují město,“ popisuje důvody zavedení společných pochůzek velitel městských strážníků Petr Kubis s tím, že důvodem je spíše prevence, než narůst trestné činnosti.

„Je to emoční strach. Já vím, že lidé to třeba neradi slyší, ale objasněnost trestných činů je v současné době kolem 74%, což je rarita v rámci celé České republiky,“ upřesňuje Kubis.

Hlídka naráží na opilého mladého muže. Během legitimace zjišťují, že bydlí ve Svatavě nedaleko Sokolova a že se chystá do zdejšího obchodu.

Čtěte také

S Josefem Bobeničem a Jakubem Ivaničem pokračujeme Alšovou ulicí k jedné z heren. Obvykle tu prý stávají i dvacetičlenné skupiny. Dneska ale potkáváme jen několik mladíků, kteří klidně stojí, pozdraví nás a my jdeme dál.

„Teď v současné době se hlavně zaměřujeme na protiprávní jednání, což znamená hlavně ničení obecního majetku nebo znečišťování veřejného prostranství. My si od toho slibujeme, že ty lidi „vytlačíme“ z lokality, kde mají lidé strach,“ dodává nadporučík Tomáš Strnad.

Společné pochůzky policie a městských strážníků budou v Sokolově zatím ve všedních dnech. Během léta pak zavedou hlídky i se psy.

autor: Pavla Sofilkaničová
Spustit audio