CzechTourism podle Šlechtové špatně nakládal s penězi. Bývalý šéf agentury to odmítá

Ministerstvo pro místní rozvoj je ve sporu s bývalým vedením agentury CzechTourism. Šéfka resortu Karla Šlechtová za hnutí ANO nechala prověřit fungování agentury. Výsledky kontrol jsou podle ministryně katastrofální. CzechTourism údajně chybně nakládal s penězi a škody jdou do stovek milionů korun. Bývalý šéf agentury ale výsledky auditu odmítá a nepovažuje ho za objektivní.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová | Foto: Filip Jandourek

Agentura CzechTourism by měla lákat do Česka zahraniční turisty. Vedení příspěvkové organizace to ale podle ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové dělalo dost sporným způsobem. Vyplývá to ze závěrů půlročního auditu, který ministryně nařídila.

Přehrát

00:00 / 00:00

CzechTourism podle Šlechtové špatně nakládal s penězi. Bývalý šéf agentury to odmítá. Podrobnosti zjišťoval redaktor Jaroslav Gavenda

Výsledek prověrky podle Šlechtové ukázal, že agentura je téměř na zavření: „Přišli jsme na to, že se v podstatě opravdu dávaly dotace kde komu a dotace ze zvyku různým společnostem, různým dalším agenturám a podobně. S tím já zásadně nesouhlasím. Agentura CzechTourism je státní agentura a hospodaří se státními prostředky.“

Konkrétně podle ní kontroly v CzechTourismu odhalily špatné nakládání se stovkami milionů korun.

„Počátkem března jsem obdržela podnět. Byl to anonymní podnět, nicméně obsahoval velice detailní informace. Jako ústavní činitel musím podle trestního zákona neprodleně takový podnět dát k šetření Policii České republiky,“ popsala ministryně pro místní rozvoj.

Šlechtová dodala, že poté trestních oznámení přibývalo. Některými z nich se už zabývají pražští policisté.

„Je tu série trestních oznámení, které se týkají výstupů všech těch posudků a týkají se právě škody velkého rozsahu,“ řekla Šlechtová.

Bývalý šéf agentury výsledky auditu odmítá

Proti ministerské verzi o výsledcích kontrol se ale ostře ohradil exšéf agentury CzechTourism Rostislav Vondruška.

Někdejší ministr pro místní rozvoj ve Fischerově úřednické vládě šéfoval agentuře deset let, a to od roku 2004 až do poloviny roku 2014. Právě na toto období se kontroly zaměřily. Podle Vondrušky jsou závěry ministryně Šlechtové neobjektivní.

Rostislav Vondruška upozornil i na to, že na mnoha místech v zahraničí přetrvává stereotypní představa o Češích | Foto: Alžběta Švarcová

„CzechTourism za mého působení během deseti let prošel desítkami kontrol a vždycky to bylo bez jakéhokoli závažného zjištění. O tom, že by ministryně Šlechtová dělala nějaké opravdové kontroly, které by měly statut kontroly, nevím. Možná to bylo nějaké nárazové hledání materiálů,“ poznamenal Vondruška.

Odmítá, že by za jeho éry byly nedostatky v hospodaření agentury, stejně jako nařčení, že by se dotace přidělovali podle nejasného klíče.

Hlavním úkolem CzechTourismu je přilákat do České republiky turisty. Agentura má zastoupení v řadě zemí po celém světě. Ročně hospodaří s víc než 350 miliony korun.

„CzechTourism za mého působení nedala ani jednu dotaci, protože je příspěvkovou organizací. Jako taková nesmí ze zákona poskytovat dotace. Peníze, které jsme používali na podporu incomingu a domácího cestovního ruchu, byly vždy řádně soutěženy. Myslím si, že paní Šlechová buď fabuluje, nebo nemá správné informace,“ upozornil bývalý šéf agentury.

Vondruška se teď chce poradit s advokátem, jestli se nebude proti slovům Šlechové právně bránit. Ministerstvo pro místní rozvoj ale trvá na tom, že chce nově nastavit kritéria, na jejichž základě se budou přidělovat dotace na podporu cestovního ruchu.

Jaroslav Gavenda, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme