Až třetině Čechů letos končí platnost občanského průkazu. Zkontrolujte si ten svůj!

20. červen 2015

Teď vás možná přinutíme důkladně si prohlédnout občanský průkaz. Před deseti lety totiž zahájily úřady výměnu dokladů bez strojově čitelných údajů. V roce 2005 tak vydaly bezmála 2,4 milionů občanek a ty mají omezenou platnost na deset let a řada lidí tak u sebe nosí neplatný průkaz.

"Zjistil jsem to, že jsem měla propadlý řidičák a když jsem si ho nechával vystavit, tak jsem zjistil, že občanka je propadlá", popisuje nepříjemné překvapení senior Karel Blažek.

Čtěte také

Právě řada starších lidí si nezvykla na to, že občanské průkazy platí deset let - připomíná vedoucí správní odboru magistrátu v Hradci Králové Ludmila Ducháčová: "Tady bych apelovala na naši starší generaci, která má často zažité, že má občanský průkaz na dobu neurčitou."

Za výměnu průkazu se neplatí a fotografie se pořizuje přímo na přepážce

Na úřad ale musí člověk 2x - nejdřív se žádostí a pak pro nový doklad, vysvětluje vedoucí královéhradeckého oddělení osobních dokladů magistrátu Oldřich Kašpar: "Pokud mají stavající OP platný, tak stačí jen tento průkaz. Pokud už je neplatný, potřebují rodný list, nebo jiný platný doklad - například pas, nebo řidičský průkaz."

Na občanský průkaz vás musí úřednice vyfotit a vyplňuje za vás do počítače formulář.

Právě kvůli periodické obměně dokladů mají úřady od začátku roku víc práce a lidé tak musí často čekat ve frontách.

Zdržení je možné ale minimalizovat buď využitím internetové rezevace termínu, nebo přijít mimo exponované časy.

"Je to kolem oběda, ke konci pracovní doby a samozřejmě stále máme volnější dny čtvrtek a pátek zhruba od půl jedenácté do konce úředních hodin", upřesňuje Oldřich Kašpar.

Letos musí úřady vyměnit dokladů nejvíc - před deseti lety jich totiž vydaly bezmála 2,4 milionů.

Spustit audio