Nový památkový zákon? Od základu špatný, tvrdí památkářská asociace

23. červen 2015

Neopravitelný paskvil vražedný pro české památky. Tak hodnotí kritici novou verzi navrhovaného památkového zákona, které ministerstvo poslalo legislativní radě vlády.

V mezirezortním připomínkovém řízení se sešlo na 500 kritických připomínek od 34 organizací. Ze 154 paragrafů normy zůstala bez připomínek pouhá šestina.

„Zákon nedefinuje jasně veřejný zájem na ochraně a snižuje její rozsah,“ uvedl jednu z mnoha výhrad v Ranním Plusu prezident Pavel P. Ries

Podle něj je na pováženou, když u zákona, na kterém se pracuje od roku 2012, bylo zatím předloženo 15 verzí.

Čas ale běží, připomněl aktivista. „Jsme zvědaví, jak to ministerstvo kultury chce stihnout, protože do konce června má zapracované připomínky předložit vládě.“

Asociace považuje za naprosto nejdůležitější fakt, že se proti návrhu památkového zákona vehementně staví Sdružení profesionálních pracovníků v památkové péči.

„To jsou přesně lidé, kteří jsou v terénu, a mají-li až takové výhrady, se kterými se z 99 % ztotožňujeme, tak je na celém návrhu zákona něco špatně,“ tvrdí Ries.

I proto je zákon třeba přepracovat, vyzval aktivista. „Je od základu špatně, a nemyslíme si to jenom my.“

Nový zákon musí být delší než ten současný, tvrdí Zídek

Ředitel Památkové inspekce ministerstva kultury Martin Zídek výhrady Asociace registruje, ale podle něj nejsou vůbec konkrétní.

„Například vyjádření veřejného zájmu je zakotveno hned v úvodním ustanovení navrhovaného zákona,“ citoval z normy úředník.

Námitky ze strany oponentů, že je nová verze normy v porovnání se stávající zbytečně rozsáhlá, odmítá.

„Ano, tento zákon je delší, a to mimo jiné proto, že upravuje celou řadu problematických záležitostí, které dnešní zákon neřeší,“ vysvětlil Zídek.

Patří mezi ně například ochrana nemovitostí v památkových rezervacích a zónách, řeší také nově úpravu regulovaných povolání, dodal.

„Celá řada ustanovení je tam nových, protože nemůže být jako dosud řešena v prováděcí vyhlášce, ale musí být řešena přímo v textu zákona,“ připomněl úředník. „Nebudou-li tato ustanovení obsažena v zákoně, nebudou obsažena nikde.“

„Zákon se přepracovává, o čem svědčí i nyní probíhající vnější připomínkové řízení,“ ujistil kritiky novely Martin Zídek.

autoři: rkr , oci
Spustit audio