Zeman vystoupí na shromáždění OSN. Navrhne vznik protiteroristické jednotky

Prezident Miloš Zeman navrhne na Valném shromáždění OSN vznik protiteroristické jednotky. Setkání je naplánované na září. Zatím o svém záměru mluvil s čínským a ruským prezidentem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman | Foto: David Sedlecký, CC BY-SA 4.0

„Předpokládám, že na Valném shromáždění OSN v září tohoto roku vystoupím s návrhem, aby vznikly mezinárodní protiteroristické jednotky pod záštitou Rady Bezpečnosti OSN,“ řekl dnes Zeman.

Prezident prý očekává, že jeho návrh bude přijat s rozpaky, protože předpokládá spolupráci stálých členů Rady bezpečnosti.

„Ale na druhé straně, a obávám se, že k tomu bude potřeba řady dalších budoucích teroristických činů, nakonec dojdou k názoru, že v boji proti tomuto typu terorismu musí velmoci spolupracovat, stejně jako spolupracovaly v boji proti Hitlerovi," dodal prezident.

Ke sjednocené ozbrojené akci proti teroristům vyzval Miloš Zeman už na konci ledna. Tehdy se účastnil pražské konference k výročí osvobození nacistického tábora v Osvětimi.

Jeho výzvu tehdy odmítli český premiér Bohuslav Sobotka i šéf diplomacie Lubomír Zaorálek (oba ČSSD). Proti islamistům podle nich musí zakročit muslimové.

ČTK, Anna Jadrná, Michaela Široká Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme