V ústecké ZOO panuje napětí. Nové vedení města chce situaci co nejdříve vyřešit

29. červen 2015

V ústecké ZOO je napjatá atmosféra. Část zaměstnanců nesouhlasí s kroky nového ředitele Jiřího Bálka. Mimo jiné se dohodl na odchodu vedoucí ekonomického a vedoucího provozního oddělení. Oba ale před podpisem výpovědi onemocněli. Podle ředitele chybí některé účetní dokumenty a smlouvy, odvolaná ekonomka Jana Černá ale vinu odmítá. Vedení města chce situaci v ZOO řešit co nejdříve.

Ekonomka Jana Černá chtěla výpověď dohodou probrat s právníkem. Druhý den onemocněla. Podle ředitele Jiřího Bálka chybí v její kanceláři část dokumentů.

„Po paní Černé, která odešla 7. května na dočasnou pracovní neschopnost, zbyla v podstatě prázdná kancelář. Co se týče smluv nebo nějakých dokumentů, tak tam byl malý fragment, který se vejde do 2 šanonů a kde je většina smluv neplatných z roku 2007, 2008.“

Dokumenty nebyly ani v počítači a podle Bálka ekonomka pracovala s externím diskem, který v ZOO není. Proto ji začátkem července odvolal z funkce vedoucí ekonomického oddělení a nabídl jí místo prodavačky.

Jana Černá odmítla, že by si domů odnesla účetní doklady a smlouvy. Nemá je ani v elektronické podobě.

„Žádná data, údaje nemám. Na jakém externím disku? Co v tom počítači v současné době je nebo není, jsem od 7. kvěřtna nemocná, já fakt nevím.“

Podobně se ředitel dohodl na odchodu s vedoucím provozně technického oddělení Jiřím Hanzlíkem. I on je ale od 7. května nemocný. Také jeho Bálek odvolal z funkce a nabídl mu místo mistra dopravy.

Podle anonymního mailu dostávají zvířata v ZOO méně jídla

Hanzlík ani Černá se vzhledem k nemoci k těmto nabídkám zatím nevyjádřili. Část zaměstnanců ZOO poslala v půlce června mail tehdejšímu primátorovi Josefu Zikmundovi. Mimo jiné uvádějí, že zvířata dostávají méně jídla. To od ošetřovatelů slyšela i pokladní Vlasta Nohavičková.

„Třeba říkají, že dostávají shnilé žrádlo, a oni to musí třídit. Tzn., když mají dostat třeba 5 kilogramů zeleniny a oni z toho 2 kilo vytřídí, tak dostanou 3 kila zeleniny. Dokonce se mi doneslo, že sami nosí z domova něco, co jim zbyde, třeba mrkev, zelí a takové věci.!

Podle krmivářky Ivety Myškové se ale v ZOO nic nezměnilo a všechny dávky zůstávají stejné. „Ovoce a zelenina, která chodí na rajóny, se třídí. Pokud by tam ošetřovatelé našli shnilé kusy, tak je možno okamžitě dodat z přípravny krmiv náhradu.“

Do ZOO brzy přijde kontrola

Stejné je to podle Myškové i s masem. Bývalé vedení města se vzhledem k anonymitě odmítlo mailem zabývat. Nové vedení města chce napjatou situaci řešit co nejdříve.

„Možná nebude od věci udělat tam kontrolu, aby se to všechno vyjasnilo. Vnímáme jak pana ředitele, tak i zaměstnance. Musíme prověřit i názory těch lidí, protože se můžou zakládat na pravdě a pak by to byla závažná věc,“ řekl náměstek primátorky Pavel Dufek.

O kontrolu už požádal magistrát i ředitel ústecké zoologické zahrady Jiří Bálek.

autor: hau
Spustit audio