V centru Karlových Varů se objeví první chytré odpadkové koše

2. červenec 2015

Karlovy Vary jako první město v České republice zavádí novou technologii směru komunálního odpadu. V lázeňské metropoli tak přibyde 8 míst pro tříděný odpad.

Nádoby, které dokážou snížit objem odpadu a upozorní na stav naplnění, budou v těchto dnech rozmístěny na osmi stanovištích v lázeňské zóně. Radnice je chce zprovoznit pro nadcházející festival a podrobit je tak zkoušce ohněm.

BigBelly, jak se chytré odpadkové koše nazývají, informují obsluhu o své naplněnosti, ale také třeba městskou policii, pokud se je někdo pokusí poškodit.

„Dlouho jsme se zabývali otázkou, jak řešit sběr a separaci odpadů v lázeňské zóně tak, aby klid a úhlednost lokality nebyly nijak narušeny a lázeňští hosté stejně jako obyvatelé města se cítili příjemně,“ říká náměstek primátora Čestmír Bruštík.

Čtěte také

Odpadové nádoby vyvinula americká společnost BigBelly Solar. Díky zakomponované kompresní jednotce je dopad vhozený do nádoby v pravidelných intervalech stlačován, tím se až čtyřikrát zvýší její objem. Lis je poháněn solární energií.

Nádoby BigBelly umožňují snížení nákladů na svoz komunálního odpadu, firmě poskytují přesné informace o stavu a naplněnosti a umožňují efektivní logistiku svozů. Díky přenosu signálu bude stav moderních odpadkových košů monitorovat také městská policie. Celý systém tak šetří čas, peníze a životní prostředí.

„Zprovoznění tohoto systému je další aktivitou města k podpoře třídění odpadu již na prvním stupni a zlepšení životního prostředí obyvatel i návštěvníků,“ dodal náměstek Bruštík.

Chytré odpadkové koše jsou umístěny například u Mlýnské a Tržní kolonády, na Divadelním náměstí, v blízkosti Lázní I nebo na třídě T. G. Masaryka.

Chytrý odpadkové koše BigBelly na třídě TGM v Karlových Varech
autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio