Ústecký krajský soud začal projednávat případ znásilnění a vraždy mladé ženy v Rumburku

16. červenec 2015

Devětadvacetiletému muži hrozí až dvacetiletý nebo výjimečný trest za znásilnění a vraždu mladé ženy v Rumburku. Dnes (16.7.) začal ústecký krajský soud tento případ projednávat. Muže odhalil největší plošný odběr DNA - policisté nechali otestovat 1500 vzorků. Obžalovaný odmítl vypovídat, už dříve ale policii čin popsal.

Na konci června loňského roku se 27letá žena schovávala před deštěm pod stromy u Pivovarského rybníku - tam se s obžalovaným potkala.

Mladý muž odmítl v lednu na policii i dnes u soudu vypovídat, rozmluvil se ale koncem ledna při rekonstrukci. Z ní soud pouštěl videozáznam, na kterém obžalovaný popsal, že ženu škrtil. Odmítl ale, že by ji znásilnil.

Soudce Jiří Bednář četl další jeho výpověď na policii z května - tam už popsal i znásilnění - řekl také, že byl pod vlivem pervitinu a že se před napadením pohádali kvůli cigaretám, které od ní chtěl.

Opět popsal, jak tělo ženy odtáhl několik desítek metrů a zakryl je natrhanou trávou. Mrtvou ženu našla policie až po dvou dnech.

Podle patoložky Andrey Vlčkové se žena při pohlavním styku zřejmě nebránila, neměla žádná obranná zranění. Patoložka už ale nemohla určit, jestli byla v bezvědomí nebo už udušená.

Psychiatr Luděk Daneš řekl, že obžalovaný má sexuální deviaci se znaky útočného sadismu a doporučil jeho ochrannou léčbu, protože na svobodě je podle něj nebezpečný.

Obžalovaný muž se podobného deliktu dopustil poprvé - lze předpokládat, že by léčba byla úspěšná, i když ji komplikuje osobnost obžalovaného. Intelektově ale prý má na to, aby pochopil smysl léčby. Znalec také uvedl, že je jedno, jestli byl pod vlivem drog nebo alkoholu - jednal by prý stejně i za střízliva.

Jednání soudu bude pokračovat zítra (17.7.). Na programu jsou listinné důkazy a soud také rozhodne o pokračování vazby. Další jednání by se mělo konat 27. července - podle soudce Bednáře už by už při něm mohly zaznít závěrečné řeči i rozsudek. Soud rozhodne i o náhradě škody - matka zavražděné ženy chce 250.000 korun.

autor: hau
Spustit audio