Foxconn plánuje rozšíření. Bude mít ale problém se sháněním pracovníků

20. červenec 2015

Tchajwanský výrobce spotřební elektroniky Foxconn plánuje výrazně rozšířit své kapacity, do závodů v Pardubicích a Kutné Hoře chce investovat miliardy korun. Už zítra by měli zástupci firmy a premiér Bohuslav Sobotka podepsat memorandum o spolupráci.

Přestože má jít o obří investice zejména do automatizace výroby, vzniknou tisíce nových pracovních míst. A právě to může být velký problém, třeba v Pardubicích má Foxconn už teď potíže sehnat další pracovníky.

V pardubickém závodě pracuje asi 4500 zaměstnanců, z toho je zhruba 2400 kmenových, 2000 dodávají agentury. V minulosti zaměstnávala firma i tisíce cizinců z třetích zemí, po zpřísnění pracovních i pobytových podmínek tito ale ubyli.

Už dnes sváží Foxconn stovky lidí z širokého okolí

V regionu už totiž není téměř možné najít další zaměstnance, společnost přitom plánuje tisíce nových pracovních míst.

Zástupkyně ředitele pardubického úřadu práce Hana Procházková řekla, že zavádění autobusových linek pro svoz pracovníků se musí zaměstnavateli vyplatit: „Aby zavedli další linku, o tom jsme jednali, že by tam museli mít základnu třeba 40 lidí, kteří by pracovali pro Foxconn. To se jim zatím nedaří.“

Jak dodala Hana Procházková: „V Pardubicích kdo chtěl, tak už ve Foxconnu dělal, nebo tam dělá, a to dokonce i opakovaně.“

Zástupci firmy už měli předběžná jednání s pardubickým úřadem práce. Jasné je, že na Pardubicku potřebný počet lidí není. Došlo k oživení ekonomiky, mnoho firem nabírá zaměstnance a volná pracovní síla na trhu práce prostě není.

Zástupci Foxconnu už mapují situaci i na Svitavsku, kde je tradičně nejvíc nezaměstnaných. Možnost je i získat povolení zaměstnávat cizince, nebo zkusit nábor v krajích s velkou nezaměstnaností s tím, že lidem nabídnou třeba i nějaké sociální nebo startovací byty.

Nároky na zaměstnance příliš vysoké nejsou, většinou jim stačí zaučení nebo výuční list. Ne každý je ale ochotný a schopný pracovat na výrobních linkách, právě proto se v minulých letech firma hodně zaměřovala na pracovníky z třetích zemí. V budoucnu se chce orientovat hlavně na pracovní sílu ze zemí Evropské unie.

autor: ba
Spustit audio