Plavecké MS v Rusku se koná na fotbalovém stadionu Rubinu Kazaň

Přesně před 35 lety vybojovali čeští fotbalisté zlaté medaile na olympijských hrách v Moskvě. Toto výročí si dnes připomněli stylově v Rusku i všichni čeští reprezentanti v bazénovém plavání.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Druhou polovinu fotbalové arény v Kazani tvoří vyplavávací bazén pro sportovce

Druhou polovinu fotbalové arény v Kazani tvoří vyplavávací bazén pro sportovce | Foto: Michal Jurman

I 13 českých vyznavačů plaveckých brýlí a čapek totiž chodí v Rusku bojovat o cenné kovy v těchto dnech na fotbalový stadion.

„Dříve jsem hrával okresní B-třídu za Ratměřice, ale kvůli plavání jsem neměl čas, tak jsem hrál jednou za dva týdny,“ přibližuje svůj vztah k fotbalu plavecký vytrvalec Jan Micka, toho času ťapající bosky v plavkách útrobami obrovské a moderní Kazaň Arény, která byla otevřena teprve před dvěma lety.

Právě do domovského stánku Rubinu Kazaň se rozhodli ruští organizátoři umístit letošní světový šampionát a tato premiéra se jim zatím vyplácí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Plavecké mistrovství světa v Rusku se koná na fotbalovém stadionu Rubinu Kazaň

„Jsem z toho opravdu nadšená. Kombinace otevřeného prostoru s plátěnou střechou působí velmi svěže. Jde z toho energie, opravdu skvělé,“ usmívá se od ucha k uchu jedna z potencionálních největších hvězd světového šampionátu americká znakařka Missy Franklinová.

A už úvodní den soutěží jí dal za pravdu. Fotbalový stadion rozpůlený dvěma 50metrovými bazény je obsypán fanoušky už od ranních rozplaveb.

Až při podobné atmosféře člověka napadne, zda by se fotbalové stánky nemohly stávat častěji dějišti velkých plaveckých akcí.

Minimálně čeští reprezentanti by si díky tomu jistě kromě jiného oprášili i své znalosti fotbalové historie, do které je také vepsán zlatý olympijských příběh československých hráčů z 2. srpna 1980.

I fotbalový stadion se dá využít z různým účelům, třeba k plaveckým | Foto: Michal Jurman

„Pardon fotbalisti, nevím o tom. Kouknu se občas na fotbal, ale nebere mě to,“ konstatuje Barbora Závadová, které ale vzhledem k překonání českého rekordu na polohové dvoustovce hned úvodní den šampionátu evidentně fotbalové prostředí svědčí.

„Obávám se, že sparťanský klub by nebyl moc rád, kdybychom je požádali, aby si nechali namontovat plavecký bazén na své hřiště. Stejně tak Slavie v Edenu, nebo Bohemka v Ďolíčku,“ utvrzuje plaveckou veřejnost reprezentační kouč Vlastimír Perna, že navzdory experimentům Mezinárodní plavecké federace se stadionem, na kterém se za tři roky bude fotbalové mistrovství světa, zůstanou čeští plavci v přípravě věrni hlavně tradiční pražské destinaci v Podolí.

Michal Jurman, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme