Návrh na trestní odpovědnost léčitelů by mohl uspět. Poslanci ho většinou podporují

Nebezpeční léčitelé, kteří ohrozí zdraví nebo život pacienta, by měli být trestně odpovědní. Tento plán ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka z ČSSD by podle všeho poslanci podpořili. Radiožurnál se ptal zákonodárců z výboru pro zdravotnictví z různých politických stran. Jejich odpovědi byly většinou souhlasné.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček | Foto: Filip Jandourek

V reakci na tragický příběh klienta spolku Slunce naděje Marcela Wimmera, o kterém informoval Český rozhlas, ministr Němeček slíbil, že podobným praktikám zabrání.

Před rokem přišel s návrhem na trestní odpovědnost léčitelů, vláda ho ale zamítla kvůli nejasnostem. Další pokus chce ministr představit na podzim.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslanci by mohli podpořit, aby měli podvodní léčitelé trestní odpovědnost. Na jejich názory se ptala Lenka Jansová

Mezi poslanci výboru pro zdravotnictví z různých politických stran by podobný návrh mohl uspět. Trestní odpovědnost za poškození zdraví pacienta podporuje třeba předseda výboru Rostislav Vyzula z hnutí ANO. Pro je i místopředseda a lékař Vít Kaňkovský z KDU-ČSL.

„Léčitel nasliboval onkologicky nemocnému pacientovi, který byl již poměrně úspěšně léčen klasickou medicínou, možná až zázraky a potom to skončilo velmi tragicky,“ upozorňuje Kaňkovský.

Další příklady přidává místopředseda výboru a gynekolog Bohuslav Svoboda z ODS. „Už máme pacienty, kteří vysadili při léčbě diabetu léky,“ říká.

Němeček chce, aby byli podvodní léčitelé trestně odpovědní. Podá nový návrh

Číst článek

Jiří Běhounek z ČSSD by zase rád viděl licence pro léčitele a důkaz, že mají potřebné vzdělání. Certifikát pro léčitele by podpořila i místopředsedkyně výboru Soňa Marková z KSČM.

Podle místopředsedy výboru a bývalého ministra zdravotnictví z TOP 09 Leoše Hegra ale zákon není potřeba. Léčitelé mají podle něj už teď odpovědnost podle občanského zákoníku.

„Pokud by se léčitelé měli zařadit pod zdravotnické činnosti, tak by to věci strašně zkomplikovalo, protože by museli prokazovat, že jenom neškodí, ale také že mají nějaký konkrétní užitek,“ míní Heger.

Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme