Španělé podle Londýna protiprávně pronikli do britských vod kolem Gibraltaru

Španělsko opakovaně porušilo suverenitu Gibraltaru. Tvrdí to Londýn, který chce kvůli přítomnosti španělských lodí ve výsostných britských vodách urgovat úřady v Madridu. Velká Británie si na přítomnost Španělů ve svém zámoří stěžuje dlouhodobě, naposledy to bylo loni.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americká válečná loď USS Ponce

Americká válečná loď USS Ponce | Foto: Daniel M. Young, U.S. Navy

Podle informací nejmenovaného zdroje ze španělského ministerstva zahraničí v jednom případě lodě sledovaly pašeráky drog. Zdroj ale odmítá, že by španělští policisté vpluli do britských vod. Ilegální aktivity prý monitorovali na svém území.

Podle britské BBC ale Španělé porušují gibraltarskou suverenitu často. Nedávno se prý policisté nalodili na palubu jiné lodě, aby vyslechli posádku, celou dobu ale byli v britských vodách.

Narušení britského území se měli dopustit i ze vzduchu, když ve vrtulníku přeletěli nad jednou zátokou poloostrova, aniž by o tom dopředu informovali gibraltarské úřady.

Jak řekl náměstek britského ministra zahraničí Hugo Swire, Londýn se teď obrátí na Madrid s naléhavou stížností.

Velká Británie totiž vnímá pronikání španělských lodí do svých výsostných vod jako jasné porušení svrchovanosti jinou zemí Evropské unie.

Swire řekl, že britští diplomaté sice chápou, že Španělé sledovali lodě podezřelé z trestné činnosti, přesto je podle nich naprosto nepřípustné a protiprávní vplout do cizích vod, aniž by o tom byly dopředu zpraveny gibraltarské úřady.

Tea Veseláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme