Další velké požáry zaměstnávají hasiče, hoří na Plzeňsku i na Domažlicku

10. srpen 2015

Sucho přidělává hasičům práci po celém Česku, jen v Plzeňském kraji vyjíždějí každý den k několika požárům v přírodě. K prevenci mohou přispět zemědělci.

Už od pondělního odpoledne bojují hasiči v regionu se dvěma velkými požáry v přírodě. U Mladotic na severním Plzeňsku hoří několik set metrů lesa. Požár se rozšířil z pole, které pravděpodobně chytlo od zemědělského stroje.

Oheň zachvátil koruny stromů a dál se šíří. Hasiči už proto vyhlásili 3. stupeň pohotovosti a do akce nasadili 20 jednotek, pomáhají i hasiči ze Středočeského kraje.

Čtěte také

Na pomoc volali také vrtulník s bambivakem, zatím ale není jisté, jestli přiletí. Obě helikoptéry, které přicházejí v úvahu, už totiž zasahují u jiných požárů v republice. Hasiče na místě trápí nedostatek vody. Další požár pole a lesa pak likviduje zatím devět jednotek u obce Močerady na Domažlicku.

Během posledních dnů se hasiči v kraji potýkali s velkým požárem pole a následně i lesa u Dobříva na Rokycansku. Po celý uplynulý víkend se tam střídaly posily a celkem zasahovalo 30 jednotek a 50 cisteren.

U Dobříva na Rokycansku hoří les. Požár pomáhají hasit dva vrtulníky

Mnoho velkých požárů přitom během minulých dnů vzniklo právě na poli, jiskrou od kombajnů a jiných zemědělských strojů. Zmírnit riziko vzniku požáru nebo jeho rozšíření mohou přitom už sami zemědělci.

Hasiči na ně proto apelují, aby před zahájením žní pole minimálně oborali kolem dokola a rozdělili ho do několika úseků. V případě vzniku požáru by tak shořelo jen pole nebo jen jedna jeho část a oheň by se už dál nešířil.

Měli by pak také na pole přistavit vlastní cisternu, která postačí na zničení požáru už v prvních minutách. Dále je důležité zkontrolovat technický stav strojů a vybavit je lapači jisker.

U Dobříva na Rokycansku hoří pole a les. Požár pomáhá hasit armádní vrtulník
autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio