Na západě Čech se kvůli suchu nesmí rozdělávat oheň ani odpalovat ohňostroje

7. srpen 2015

Riziko požárů kvůli horkému počasí roste. Až do odvolání vydala hejtmanství obou západočeských regionů přísný zákaz pálení odpadu a rozdělávání ohňů ve volné přírodě.

Česko trápí tropické teploty i stále rostoucí počet požárů. Podle předpovědi meteorologů se navíc ani příštích dnech nedá očekávat výrazné ochlazení nebo srážky, situace je vážná. Plzeňský kraj proto vyhlásil zákaz rozdělávání ohňů ve volné přírodě.

Během této doby jsou lidé povinni dodržovat několik preventivních opatření. Nejen že se nesmí přímo rozdělávat oheň ve volné přírodě, ale také se nesmí pálit hořlavé odpady ani klestí. A dovoleno není ani provádění pyrotechnických prací. Lidé by si také měli odpustit i na první pohled tak nevinnou zábavu, jako je vypouštění lampionů štěstí.

Stejný zákaz pro své území vydalo i vedení Karlovarského kraje. Oba regiony se tak snaží předejít zbytečné hrozbě. K tomu, aby začalo hořet, teď stačí opravdu málo a následky můžou být i fatální.

Čtěte také

„Naším cílem je vyloučit nebezpečí vzniku požárů zejména ze strany těch, kteří provádějí práce s otevřeným ohněm v otevřené krajině a plánují v nadcházejícím období své činnosti v lesních porostech na území Karlovarského kraje. Vím, že se tímto způsobem omezují aktivity, které si lidé i firmy na léto obvykle plánují, nicméně věřím, že opatření kraje budou všichni vnímat jako nutný způsob ochrany zdraví a majetku nás všech," vysvětlil rozhodnutí kraje náměstek karlovarského hejtmana Jakub Pánik.

O zákazu už obě hejtmanství informovala všechny obce i města na svém území. Omezení ale neplatí pro oplocené, uzavřené nebo polouzavřené pozemky, ty se totiž za volnou přírodu nepovažují. Zákaz neplatí ani pro veřejná tábořiště, kempy nebo dětské tábory.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio