Spor o Peroutkovy články bude projednávat soud, právníci se zatím nedohodli na smíru

Právníci se zatím nedohodli na smíru ve sporu o údajné články Ferdinanda Peroutky. Radiožurnálu to po prvním jednání potvrdila prezidentská kancelář i advokát Peroutkovy vnučky Terezie Kaslové. Ta žádá po prezidentovi republiky omluvu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Let My People Live, konference, Miloš Zeman

Let My People Live, konference, Miloš Zeman | Foto: Filip Jandourek

Prezidentská kancelář podle advokáta Terezie Kaslové Františka Vyskočila nechce přistoupit na podobu omluvy.

„Dnešní jednání neskončilo nějakým konkrétním výstupem, nějakou dohodou na obsahu a formě omluvy,“ řekl Radiožurnálu Vyskočil. Jednání ale podle něj budou nadále pokračovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Právníci se zatím nedohodli na smíru ve sporu o Peroutkův článek. Dnešní jednání přiblížil František Vyskočil, advokát Terezie Kaslové

Advokát Kaslové zároveň chce ještě dnes požádat Obvodní soud pro Prahu 1, aby ve sporu nařídil ústní jednání.

„Nicméně samozřejmě ta jednání můžou probíhat i v době, kdy soud bude jednat ve věci samé. Není to nic nestandardního, že případně k dohodě dojde až u soudu,“ vysvětlil František Vyskočil.

Terezie Kaslová v žalobě žádá zveřejnění omluvy na stránkách Pražského hradu a také osobní omluvný dopis, je ale ochotná i částečně ustoupit. „Samozřejmě těch možností je více, ale o tom bychom právě chtěli jednat,“ doplnil její advokát.

Přehrát

00:00 / 00:00

Spor o údajné články Ferdinanda Peroutky míří k soudu. Kauzu sleduje redaktorka Veronika Hlaváčová

Pražský hrad ale na dnešním jednání podle spisovatelovy vnučky prý ukázal, že vůli dohodnout se nemá.

„Nevím, jestli to není třeba trochu oddalovací nebo zdržovací věc, ale příliš tomu nevěřím. Kdyby ta vůle k omluvě byla, tak předpokládám, že zazní,“ řekla Kaslová.

Terezie Kaslová chce omluvu za tři prezidentova vyjádření. A sice, že její dědeček je autorem článku "Hitler je gentleman" a také textu „Nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky". Omluvu chce i za prezidentovy výroky o tom, že Peroutka obdivoval národní socialismus.

Uzavření smíru zatím nevylučuje ani prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. „Na dnešním setkání právních zástupců k této záležitosti k uzavření mimosoudní dohody nedošlo. Musím ale zdůraznit, že jednání budou pokračovat, a proto nelze nadále tuto variantu vyloučit,“ poznamenal hradní mluvčí.

Právě prezidentův mluvčí měl za úkol údajný Peroutkův článek Hitler je gentleman do června najít. Text neobjevil, Miloš Zeman se za nenalezení článku omluvil. Odmítl se ale omluvit za to, že řekl, že článek existuje. Podle odborníků Ferdinand Peroutka zmiňovaný článek nikdy nenapsal.

Ferdinand Peroutka | Foto: Český rozhlas

Helena Šulcová, mta, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme