Rusko zakázalo dovoz potravin ze čtyř nečlenských států EU

Rusko rozšířilo zákaz dovozu evropských potravin na další čtyři státy a pohrozilo, že uvalí sankce na Ukrajinu, informuje online deník EU Observer.

Zákaz importu potravin se nově týká Albánie, Islandu, Lichtenštejnska a Černé Hory, které nejsou členy Evropské unie, ale podpořily evropské sankce proti Rusku.

Prvního ledna 2016 má pak vstoupit v platnost zákaz dovozu zemědělských produktů z Ukrajiny, jestli Kyjev uvede do praxe obchodní ustanovení své asociační dohody s Evropskou unií, píše dále EU Observer.

Ušetřeny zůstaly jen Makedonie a Srbsko, neboť jejich vlády, které jsou Rusku příznivě nakloněny, se odmítly k evropským sankcím připojit, přestože podle asociační dohody s unií to měly udělat.

Ruský premiér Dmitrij Medveděv to ocenil a poznamenal, že sankce mohly odmítnout i Albánie, Island, Lichtenštejnsko a Černá Hora. A protože neodmítly, „staly se terčem odvetných opatření“ Moskvy.

Čtěte také

Podle EU Observeru je však ruský zákaz dovozu spíše symbolické gesto než hospodářská rána.

Nejvíc se dotkne Islandu, jenž podle Ruské celní správy vloni do Ruska vyvezl ryby a mořské produkty v hodnotě 232 milionů dolarů. Albánie exportovala ovoce a mléčné výrobky za 10 milionů, Černá Hora ovoce a zeleninu za 40.000 dolarů a Lichtenštejnsko nedovezlo do Ruska vůbec žádné potraviny.

Citelněji by zákaz pocítila Ukrajina, která vloni do Ruska exportovala potraviny v hodnotě 415 milionů dolarů.

Rusko se bojí, že uplatnění obchodních ustanovení ukrajinské asociační dohody povede k přílivu levných evropských výrobků na ruský trh. Loni v září se s unií a Ukrajinou nakonec dohodlo, že platnost nařízení bude pozastavena.

Podle nejmenovaného vysoce postaveného evropského představitele chce Moskva svými kroky jen vyvíjet nátlak a získat před 1. lednem co největší ústupky. Podle něj však ukrajinsko-ruský obchod klesl už tak dramaticky, že je téměř zanedbatelný.

EU Observer rovněž přináší výsledky nejnovějšího průzkumu ruské nezávislé agentury Levada, který se týká ruské likvidace pašovaných západních potravin. Podle něj ji podporuje 40 % dotázaných, 48 % ji naopak odsuzuje.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: gzb
Spustit audio