Stát by měl více řešit ochranu zdrojů pitné vody kvůli suchu, vyzývají vodohospodáři

Česko v minulých dnech zažilo největší sucho za posledních 12 let. Způsobilo problémy nejen zemědělcům a hasičům, ale i celým obcím. Pitná voda mizí nejen ve studních, ale také z obecních vrtů. Vodohospodáři proto apelují na stát, aby více řešil ochranu zdrojů pitné vody. Podle nich k prevenci rizik sucha potřebuje ČR také vodohospodářskou koncepci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sucho odhaluje koryta řek

Sucho odhaluje koryta řek | Zdroj: Reuters

„To je normální stav - když dvakrát vyperu, potom už to je třeba i takhle a to už si chodíme k vrtu. Na mytí si nanosíme,“ říká Jaroslava Jakubcová z Porub na Rychnovsku. Kvůli nedostatku vody musí k obecnímu vrtu chodit dvakrát týdně.

Sucho postihlo i studny ve Zhoři na Jihlavsku. Pitnou vodu proto místní dostanou jedině z cisterny. Marta Koumarová žije v obci 50 let a za tu dobu došla voda ve Zhoři už po druhé. „To bylo jen na chvilku, jeden den. Ale nyní to trvá již více než týden. To prostě teklo třeba jen takhle chvilinku.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Čeští vodohospodáři budou řešit, jak v budoucnu lépe zabránit následkům sucha. Detaily zjišťovala redaktorka Zuzana Švejdová

Obcí, kterým vyschla voda ve studních, v Česku přibývá. Třeba v Bojanově na Chrudimsku museli o pomoc požádat stát. Správa státních hmotných rezerv na místo poslala cisternu s vodou. Zdejším asi deseti domácnostem by měla být k dispozici až do začátku října.

„Jedná se o desítky obcí. Když na to nebyly připraveny, zdroje jim prostě vyschly. Je to dáno i tím, že hladina spodní vody kolísá a teď je na nižších hladinách,“ vysvětluje ředitel sdružení oboru vodovodů a kanalizací (SOVAK) Oldřich Vlasák.

Podle něj se někteří majitelé o vodní zdroje, jako jsou právě studny, špatně starají. „Ne všichni vlastníci část vybraných poplatků věnují na údržbu, čili nechovají se jako řádní vlastníci. Údržbou se dokáží radikálně snížit ztráty. V některých oblastech jsou ztráty vysoké a dosahují i několika desítek procent,“ říká.

Pole špatně zadržují vodu kvůli nevhodným plodinám

Vodohospodáři navrhují také několik dalších opatření, které by mohly problémům s nedostatkem vody předejít.

„Je nezbytné začít více s recyklací vody, s úsporami v nových technologiích, obnovou vodovodních a kanalizačních sítí, musí dojít k dalšímu snižování ztrát vody. Musíme vybudovat retenční nádrže, přehrady,“ vyjmenovává předseda představenstva SOVAK František Barák.

Obnovit by se měly i rybníky. Jen během dvou století jich z Česka zmizelo téměř pět tisíc. Podle sdružení jsou navíc česká pole osetá nevhodnými plodinami, která nedrží vodu. Jako je třeba kukuřice nebo řepka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Český stát by měl důsledněji chránit zdroje pitné vody. Myslí si to ředitel Sdružení oboru vodovodů a kanalizací Oldřich Vlasák

„Používá se těžká technika, na polích nejsou jednotlivé remízky. To všechno znamená, že se voda neudrží v krajině a velmi rychle odtéká z naší republiky,“ popisuje Vlasák.

Podle sdružení je také nutné zabývat se koncepčně vlivy klimatických změn na zásobování obyvatel Česka pitnou vodou, tedy dlouhodobou vodohospodářskou koncepcí.

„Takový dokument v naší zemi zatím neexistuje, ačkoli je zcela zřejmé, že je jeho existence bezpodmínečně nutná. Na jeho přípravě je naše sdružení připraveno aktivně spolupracovat,“ konstatuje předseda představenstva SOVAK Barák.

Sdružení podle něj již zpracovalo základní zásady pro plynulé zásobování obyvatelstva pitnou vodou do budoucnosti v souvislosti s klimatickými změnami, které se mohou stát východiskem pro vodohospodářskou koncepci.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme