V části Nového Boru na Českolipsku stále platí zákaz pití vody z vodovodu

Hygienici v Novém Boru na Českolipsku stále zjišťují, proč má řada lidí ve městě střevní problémy. I po rozsáhlé dezinfekci vodovodního řadu ve čtvrti Arnultovice platí zákaz pití vody z kohoutků. Podle dodavatele pitné vody potrvá minimálně do úterý.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Novém Boru rozvážejí pitnou vodu cisterny. Do doby, než bude veřejný vodovod v části Arnultovice dodávat nezávadnou vodu, mohou používat vodu z kohoutků pouze jako užitkovou

V Novém Boru rozvážejí pitnou vodu cisterny. Do doby, než bude veřejný vodovod v části Arnultovice dodávat nezávadnou vodu, mohou používat vodu z kohoutků pouze jako užitkovou | Foto: Ivana Bernáthová | Zdroj: Český rozhlas

Rozbory, které nechaly udělat Severočeské vodovody a kanalizací, stále ještě nejsou v pořádku.

Vodárenští pracovníci celou síť vydezinfikovali, stále ji chlorují, ale zatím neví, kde vodu kontaminovaly fekálie zjištěné na dvou odběrných místech.

Prověřují všechny vodovodní přípojky. Ve čtvrti Arnultovice obyvatelé pijí pouze vodu z cisteren a balenou vodu, aby se snížilo riziko nákazy střevním onemocněním.

Přehrát

00:00 / 00:00

I po rozsáhlé dezinfekci vodovodního řadu ve čtvrti Arnultovice platí zákaz pití vody z kohoutků

Podle mluvčí Severočeských vodovodů a kanalizací Ivety Kardianové by se obyvatelé neměli lekat toho, že voda z kohoutku je silně cítit chlórem. Silnější dezinfekce má zlikvidovat případné koliformní bakterie, které se v odběrech v Lužické a Revoluční ulici našly.

Zdravotní problémy měli podle novoborské radnice řádově stovky lidí, většina z nich to ale zvládla domácí léčbou. Liberecká krajská epidemioložka Renata Prattingerová uvedla, že lékaři ošetřili na českolipské pohotovosti celkem osm lidí, z toho tři těhotné ženy a jedno dítě.

Protože se infekce šíří takzvanými noroviry a ohrožené jsou hodně děti, rozhodla radnice o tom, že zavře na týden všechny školky.

Ivana Bernáthová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme