V Doksech začal 30. ročník řezbářského sympozia. Výtvarníci tam letos výjimečně svá díla nechají!

10. září 2015

Patnáct řezbářů se sešlo v Doksech na Českolipsku na 30. řezbářském sympoziu, které začalo 9. září. S prací na svých dílech teprve začínají. Dokončit je chtějí nejpozději v sobotu (12.9.). Jejich letošní práce výjimečně zůstanou v Doksech, na zahradě Památníku Karla Hynka Máchy.

Jedno z připravovaných děl připomíná rybu s lidskou hlavou a rukou místo ploutve. Tak to ale podle autora není.
„Jenom to jako ryba vypadá. Ve skutečnosti to ryba není. Tady bylo za posledních padesát let zjištěno zhruba padesát nových organizmů, které jinde nebyly zjištěny. Je to vlastně podobizna jednoho z těch organizmů,“ podotýká k dílu Pavel Otřísal, který je posledních pět let pravidelným účastníkem sympozií a dodává: „Je to dubové dřevo. Ten dub trochu začerná, ale vydrží.“

„Vždy to má úžasnou atmosféru na té zahradě. Ta je sice jako dlaň, není veliká, ale většinou se jich sem deset až patnáct vejde,“ říká Jaroslava Dolečková, správkyně Památníku Karla Hynka Máchy v Doksech.

Malý prostor skýtá i bližší seznámení s ostatními řezbáři. Ti chodí od stolu ke stolu, povídají si a vyměňují zkušenosti. Každoročně se tu pak schází opět.

Václav Plechatý (vlebo) a František Petranyi

„To, co my tady děláme, si většinou pak odvezeme domů. Je to ukázka lidem, jak se s tím dřevem pracuje, proto jsme se rozhodli, že pro město a muzeum uděláme něco na památku - za ty roky. My už jsme kdysi udělali pro ně Karla Hynka Máchu. Dneska těch soutěží je hodně, ale my jsme soutěž jiná. My nejsme soutěž za peníze, ale pro potěšení,“ říká Václav Plechatý, který na řezbářská sympozia jezdí celých 30 let. Je tak jediným účastníkem, který pamatuje všechny ročníky a na každý se vždy těšil.

Další z chystaných dřevěných děl představuje strom života. „Jsme na začátku, to bude ještě hodně práce. Hotové to možná bude v pátek odpoledne,“ doplňuje autor František Petranyi, který na sympozium přijel z Nového Města pod Smrkem.

„Řezbářské sympozium je jenom v září. Letos ale byla jeho první polovina v květnu. Teď tu tvůrci dokončují díla a budou je instalovat. Bude tu instalovaná ta obluda, ten organizmus z Máchova jezera. Bude upevněný na ohradu a v sobotu už to bude tak jak to tu zůstane do budoucna,“ dodává Jaroslava Dolečková.

Společné posezení návštěvníků s řezbáři proběhne v sobotu večer, pokřtí i nová díla.

Spustit audio