Marksová představila nová opatření na podporu rodin. Začnou platit v roce 2017

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová z ČSSD představila čtyři nová opatření na podporu rodin. Pro lidi s vyšším příjmem chce prosadit nový model rodičovské dovolené. Pro otce chce navrhnout volno po narození dítěte i hrazení péče o partnerku a potomka v prvních šesti měsících. Fungovat by mohly začít mikrojesle. Marksová také navrhne několikaměsíční volno na péči o nemocné příbuzné.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Michaela Marksová

Michaela Marksová | Foto: Filip Jandourek

Za péči o nemocné příbuzné by mohli jejich blízcí dostat zaplaceno. Po dobu tří až šesti měsíců by se takzvané pečovatelské volno hradilo z nemocenského pojištění.

Volno by si mohl vybrat jen zaměstnaný člověk, který si pojištění platí. Novinka má chránit před ztrátou zaměstnání ty, kteří pečují například o nemohoucí rodiče nebo člena rodiny po autonehodě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nová opatření na podporu rodin. Téma pro ministryni M. Marksovou (ČSSD) a členku výboru pro sociální politiku za TOP 09 J. Chalánkovou

„Počítáme tam s osobami v příbuzenském vztahu. V současné době jsou neformální pečovatelé z 80 procent ženy. Jsou většinou ve věku kolem 50 let, a protože nemají žádnou ochranu, odnášejí to na trhu práce,“ vysvětluje ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová z ČSSD.

Ministryně dnes také představila možnost, že by otcové mohli mít v budoucnu placenou týdenní poporodní péči. Hradila by se z nemocenského pojištění, stejně tak i péče v prvních šesti týdnech po porodu jejich partnerky.

„Částka, kterou by čerpali z nemocenského pojištění, je ekvivalentní peněžité pomoci v mateřství, to znamená 70 procent platu. Viděli jsme průzkum Ligy otevřených mužů, který uvádí, že až 90 procent otců by o tento druh dovolené mělo zájem,“ uvádí Marksová. Ministerstvo chce vládě tento návrh předložit ještě před koncem roku.

Půlroční rodičovská a mikrojesle

Ministerstvo zároveň hodlá prosadit další model rodičovské dovolené. Tu by mohl mít jeden z rodičů jen do jednoho roku dítěte. Částku 220 tisíc korun by tak mohl vyčerpat v šesti měsících. Tento typ rodičovské by si mohli podle Marksové vybrat jen rodiče s vysokými příjmy.

Členka výboru pro sociální politiku za TOP 09 Jitka Chalánková s touto možností ale nesouhlasí: „Protože i ty dva roky jako individuální péče jsou minimální čas, který bych tomu dítěti přála. To rozvolnění je úplně zbytečné a není vhodné pro péči o dítě,“ říká.

Ministerstvo také chce, aby začaly pro děti od půl roku věku fungovat takzvané mikrojesle. Na maximálně čtyři nemluvňata by připadl jeden pečující. Se zavedením takové instituce ale Jitka Chalánková také nesouhlasí. Podle ní se tím Česko vrací do období 50. let.

„Je to špatné, je prokázané, že dítě potřebuje individuální péči, aby nám rostly děti vyrovnané, aby nebyly deprimované,“ vysvětluje.

Podle ministryně Marksové je ovšem argumentaci minulým režimem směšná.

„Podívejme se do vyspělých západních zemí. Musím upozornit, že Česká republika je v rámci Evropské unie dlouhodobě zcela na chvostu v tom, že tato zařízení pro děti do dvou let nemá. Maminky nikdo nenutí, my jim chceme dát tu možnost,“ vysvětluje.

Pilotní projekt této péče o děti plánuje resort práce spustit od příštího ledna. Všechny nastíněné návrhy by pak podle plánu měly začít platit v roce 2017.

Věra Pfeifferová, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme