Pět minut pod dvanácté, říká o tažení Evropské komise proti transkyselinám expert

11. září 2015

Media informovala, že Evropská komise se v blízké době chystá zakročit proti margarinům. Jde konkrétně o ty tuky, které obsahují takzvané transkyseliny.

Potřebují Evropané takovou jednotnou regulaci? Nestačilo by, kdyby výrobci museli ze zákona uvádět na obalech potravin množství těchto látek? Co tyto kyseliny v lidském organismu způsobují?

„Nebavíme se o zákazu, ale stanovení limitu a značení transmastných kyselin," upřesnila v pořadu Pro a proti europoslankyně Olga Sehnalová (ČSSD).

Podle ní se můžeme inspirovat v Dánsku, kde už v roce 2004 k regulaci přistoupili legislativně, stanovili limit, a podařilo se jim výrazně snížit obsah transmastných kyselin ve výrobcích.

„Celkově došlo i u nás ke zlepšení, ale nejde pouze o margaríny. Výrobků, které obsahují tuto složku, je celá řada. Musíme se bavit také o stravovacích návycích různých skupin obyvatelstva," soudí politička.

Ta tvrdí, že jen vzdělávání spotřebitelů nestačí. „Už v současné době, i když značíme potraviny, je v tom velký zmatek a pro spotřebitele není označení dostatečná záruka."


Sehnalová: „Kardiovaskulární choroby jsou každoročně zodpovědné v Evropské unii za 40 % úmrtí. Prevence je vždy lepší, a pokud víme, že transmastné kyseliny jsou jedním z nejrizikovějších faktorů, tak se tomu musíme vážně věnovat."

Ředitel Potravinářské komory Miroslav Koberna je přesvědčen evropská aktivita přichází „pět minut po dvanácté, protože renomovaní výrobci už od transmastných kyselin sami odešli.“


Koberna: „To, že v Evropské unii zemřou 4 miliony lidí ročně na důsledky kardiovaskulárních nemocí, ještě neznamená, že základní příčinou byla konzumace transmastných kyselin."

Odborník soudí, že Evropská komise spíše zpracovává analýzu celé situace, a podle jejich výsledků se stanoví nová pravidla.

„Raději bychom měli vzdělat spotřebitele, aby tyto tuky přestali používat, tím by se to vyřešilo," vyzval ředitel.

Transmastné kyseliny problémem jsou a jejich obsah v tucích by se zredukovat měl, souhlasí Koberna.

„Podle našich průzkumů byly už přinejmenším z margarínů tyto tuky vyloučeny výrobci. Pokud se ještě někde na trhu objevují, jedná se o velice levné produkty pochybného původu,“ upozornil Miroslav Koberna.

autoři: Renata Kalenská , oci
Spustit audio