Upřímně lituji, omluvila se maďarská kameramanka za agresi na migrantech

Maďarská kameramanka, která podrazila nohy uprchlíkovi s dítětem v náručí a kopala do běženců, se omluvila. Incident, jenž zachytil na videu německý reportér, vzbudil velké pobouření na sociálních sítích. Soukromá televize zaměstnankyni okamžitě propustila. Maďarská policie ji vyslechla, ve vazbě ale nezůstane. Úřady také zahájily vyšetřování případu. Maďarským novinám žena řekla, že její chování nemělo rasistické ani xenofobní motivy, prý ji najednou zachvátila panika.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petra Lászlóová podrazila nohy uprchlíkovi s dítětem, který kolem ní utíkal před maďarskými policisty

Petra Lászlóová podrazila nohy uprchlíkovi s dítětem, který kolem ní utíkal před maďarskými policisty | Zdroj: Reuters

V dopise, který zveřejnil deník Magyar Nemzet, čtyřicetiletá kameramanka Petra Lászlóová uvedla, že „upřímně lituje toho, co se stalo“. Nicméně dodala: „Bála jsem se, když dav mířil směrem ke mně, a pak se ve mně něco zlomilo“.

Maďarský premiér kritizoval chování migrantů a přirovnal je k rebelii

Číst článek

„Nejsem bezcitná, rasistická kameramanka kopající do dětí,“ napsala Lászlóová. „Nezasloužím si tento politický hon na čarodějnice, který proti mně začal, ani pomluvy a často i výhrůžky smrtí. Jsem jen žena a nyní nezaměstnaná matka malých dětí, která učinila špatné rozhodnutí v situaci, kde vládla panika. Je mi to opravdu líto.“

Petra Lászlóová podrazila nohy uprchlíkovi s dítětem, který kolem ní utíkal před maďarskými policisty | Foto: Reuters

Případem se ve čtvrtek začal zabývat státní zástupce z maďarské župy Csongrád. Sándor Törő uvedl, že obdržel několik stížností na to, že žena pracující pro televizní stanici N1TV u uprchlického tábora u města Röszke fyzicky napadla několik migrantů, mezi nimi i děti. Videozáznam, který počínání kameramanky zachycoval, se na internetu rychle rozšířil.

Přes Maďarsko procházejí tisíce uprchlíků, policie je přestala registrovat

Číst článek

Trestní oznámení na kameramanku podaly opoziční strany Demokratická koalice a Dialog za Maďarsko. Televizní stanice N1TV, která je blízká nacionalistické straně Jobbik, oznámila, že žena byla propuštěna, a tím považuje případ za vyřízený.

Incident se stal v úterý večer u pohraniční obce Röszke, kde v utečeneckém táboře končí migranti překračující srbsko-maďarské hranice přes železniční trať a po silnici. Místo leží asi 200 kilometrů od Bělehradu a 170 kilometrů od Budapešti. Kameramance hrozí až pět let za mřížemi.

ČTK, Pavlína Nečásková, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme