První běženci dorazili po maďarské uzávěře na slovinskou hranici

První uprchlíci dnes dorazili v autobusech na chorvatsko-slovinskou hranici poté, co Maďarsko o půlnoci uzavřelo svou zelenou hranici s Chorvatskem. Informovala o tom slovinská policie. Podle agentury DPA Chorvatsko poslalo do Slovinska poslalo prvních 1500 uprchlíků.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Autobus s migranty na chorvatsko-slovinském přechodu Lendava

Autobus s migranty na chorvatsko-slovinském přechodu Lendava | Zdroj: Reuters

První autobusy s běženci přijely na chorvatsko-slovinský hraniční přechod Macelj/Gruškovje. Další autobusy se stovkami migrantů dorazily také na přechod Mursko Središće/Petišovci.

Z prvních šesti autobusů tři odvezly uprchlíky do přijímacího centra v obci Dolga Vas a pasažéři dalších tří byli registrováni přímo na hranici. Podle slovinské agentury STA mají běženci do Petišovec přijíždět v šestihodinových intervalech.

Maďarsko, které už v polovině září uzavřelo pro uprchlíky svou hranici se Srbskem, přistoupilo k podobnému opatření také na hranici s Chorvatskem. To bude mít zjevně za následek odklon proudu uprchlíků dále na západ a novou tranzitní zemí pro běžence se nyní po Chorvatsku stane pravděpodobně Slovinsko.

Migranti podepisují dokumenty v registračním středisku na maďarsko-slovinském přechodu Dolga Vas | Foto: Reuters

Chorvatsko oznámilo, že bude přistěhovalce nyní vozit k hranici se Slovinskem, aby se vyhnuli Maďarsku a mohli pokračovat ve své cestě na západ.

Slovinsko zrušilo veškeré železniční spoje z Chorvatska, takže běženci nemohou mezi oběma členskými zeměmi EU cestovat vlakem.

Maďarsko zavádí kontroly na hranicích se Slovinskem, bojí se návratu běženců

Číst článek

Hranice Slovinska s Chorvatskem je vnější hranicí schengenského prostoru. Z tohoto důvodu chce Slovinsko všechny uprchlíky registrovat. Podle slovinských úřadů může být denně bez problémů přepraveno k rakouským hranicím 5000 lidí.

Slovinsko povolává na pomoc armádu

Slovinsko u hraničních přechodů podle agentury APA zbudovalo stanové tábory, v nichž jsou uprchlíci registrováni. Podle soukromé slovinské televize POP TV už tam na ně čekají slovinské autobusy, které je mají po registraci odvážet do stanového tábora u slovinsko-rakouského hraničního přechodu Šentilj/Spielfeld. Podle agentury APA už tam dnes dorazila první stovka lidí.

Slovinský ministr zahraničí Karl Erjavec dnes po jednání bezpečnostní rady potvrdil, že slovinské hraniční přechody zůstanou pro uprchlíky zatím otevřené. Lublaň naznačila, že běžence nebude zadržovat, pokud mají namířeno do Německa nebo Rakouska.

Premiér Miro Cerar také oznámil, že pomáhat s nárůstem počtu běženců bude policii slovinská armáda.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme