Poptávka po lékařích a sestrách stoupá. Nedostatek personálu hlásí i lázeňské domy

21. říjen 2015

V Karlových Varech chybí lékaři i sestry. Lázeňské město je po Praze na druhém místě v poptávce po zdravotnících. Vyplývá to z analýzy Českého rozhlasu. Sestřičky odchází hlavně do Německa, kvůli vyšší mzdě. Lékaři pak hledají práci v nemocnicích ve větších městech.

„Pracuji tady necelý rok a rozhodla jsem se jít do Německa, protože mi nabídli lepší pracovní podmínky. Dostanu tam víc peněz. Jelikož mám rodinu, tak jí potřebuji uživit. Tudíž jsme se rozhodla, že půjdu,“ říká sestřička Kateřina, která pracuje na chirurgii.

Podobných výpovědí nebo rozhodnutí eviduje Karlovarská krajská nemocnice (KKN) víc. V současné době jí chybí téměř 70 sester. Největší problém je přitom na interních odděleních.

„Práce pro sestry je velice náročná. Ten stav se nedá nějakým způsobem rychle doplnit a nahradit, protože sestry prostě nepřicházejí,“ doplňuje hlavní sestra Gabriela Píchová.

Za pravdu jí dává ředitel nemocnice Josef März. Podle něj je problém i blízkost hranic. „My nejsme schopni konkurovat mzdovým podmínkám v Německu,“ tvrdí März.

Další komplikací i nastavené vzdělávání sester, které musí studovat sedm let, než můžou vykonávat plnohodnotně svoji práci. Jinak jsou z nich jen zdravotní asistenti.

„Proti současnému zdravotnickému asistentovi obnáší diplomovaná sestra jenom nějakou praxi navíc, zhruba roční,“ dodává ředitel KKN Josef März.

Karlovarský kraj se proto obrátil ministerstvo zdravotnictví a žádá o změnu ve vzdělávání sester. Jestli budou poslanci o změně jednat, není jisté. Do té doby bude nemocnice dál zkoušet nalákat na padesátitisícový příspěvek a řadu dalších bonusů.

Spustit audio