ROP Severozápad prodloužil termín dokončení šesti žadatelům

27. říjen 2015

Vedení Regionálního operačního programu (ROP) Severozápad na svém zasedání v Karlových Varech schválilo všech šest podaných žádostí o prodloužení realizace projektu. O posunutí termínu žádaly například Karlovarská krajská nemocnice (KKN), Krajská zdravotní, Ústecký kraj nebo město Aš.

Za prodloužení realizace institucím od ROP Severozápad žádná sankce nehrozí. Z programu lze ale proplatit jen náklady vykázané do konce roku 2015.

„Podmínkou je, že se projekty musí dokončit, a to v příštím půl roce,“ říká předseda výboru Regionální rady Severozápad Milan Pipal. Může se podle něj stát, že to někdo v termínu nezvládne, a o část peněz z ROPu tedy přijde.

Programovací období končí s rokem 2015. Nejzazší termín pro dořešení veškeré administrativy je 30. červen 2016.

Rada chtěla podle Pipala příjemcům dotací vyjít vstříc při řešení složitých problémů, jako byly například průtahy při výběrovém řízení. Dotace přislíbené na tyto projekty celkem přesahují 300 milionů korun.

V Regionálním operačním programu Severozápad bylo k polovině října 2015 podáno 1 390 projektů s finančním objemem téměř 46 miliard korun. Z toho bylo schváleno k financování 623 projektů za 25 miliard korun. Zatím se podařilo vyčerpat jen asi 16,5 miliardy korun.

autoři: Směna ČRo Plzeň , Pavla Sofilkaničová
Spustit audio