Do Chorvatska dorazila uprchlice z Afghánistánu, které je 105 let

Víc než stoletá žena dorazila do chorvatského uprchlického tábora. Bibihal Uzbakíová pochází ze severoafghánského Kunduzu a do zařízení pro uprchlíky přišla i se svým synem, vnukem a několika dalšími příbuznými. Do země se dostali ze sousedního Srbska.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uprchlíci na chorvatsko-slovinské hranici

Uprchlíci na chorvatsko-slovinské hranici | Zdroj: Reuters

Do hlavního chorvatského uprchlického tábora ve městě Opatovac přinesli Bibihal v úterý na lehátku. Na hlavě měla zelený šátek a zabalená byla do hnědé přikrývky.

Chorvatská policie zkontrolovala její doklady a uvedla, že je ženě 105 let. Tento věk potvrdil i její syn. Jak poznamenala agentura AP, cesta do Evropy je nebezpečná a náročná i pro uprchlíky pětkrát mladší.

„Bolí mě nohy, ale jsem v pořádku,“ uvedla Afghánka prostřednictvím tlumočníka, zatímco seděla na podlaze stanu Červeného kříže. Ruce se jí při rozhovoru třásly.

Celkem sedmnáctičlenná rodina prý cestovala 20 dní, než se dostala do Evropy. Spolu s Bibihal byl na cestě její 67letý syn a 19letý vnuk, kteří ji často nesli na zádech.

„Měli jsme mnohokrát problémy. Hodně jsem trpěla,“ popsala 105letá žena. „Spadla jsem a zranila si hlavu. Mám na ní jizvy,“ dodala.

Zatímco ji její příbuzní odnášeli na vlak, který měl směřovat dále na západ přes Slovinsko, její syn uvedl, že rodina doufá, že se dostane do Švédska.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme