U městské policie zůstanou i po novém roce strážníci bez maturity. Je to obcházení zákona?

29. říjen 2015

Od 1. ledna příštího roku začne platit novela zákona o obecní policii. Podle té už nemohou sloužit u městské policie lidé bez maturitní zkoušky, výjimku mají jen strážníci v předdůchodovém věku a s dlouholetou praxí. V některých městech ale i tak lidé bez požadovaného vzdělání dočasně zůstanou, prý je to mnohem efektivnější, než za ně shánět kvalitní náhradu.

Zkušení, spolehliví a s dokonalou místní znalostí. Právě tak mluví mnozí velitelé městských policií o svých strážnících.

Řada z nich sice už za pár týdnů nebude splňovat podmínku vzdělání, přesto o práci nepřijdou.

„Začal dělat maturitu, bohužel neukončil a příští rok tak bude maturitní zkoušku opakovat. Vedení města souhlasilo s návrhem, že strážníka po tu dobu zařadíme na výkon jiného zaměstnance městské policie," říká vrchní strážník náchodské městské policie Petr Valica.

Strážník bez maturity se tak nebude pohybovat ulicích města, na starosti bude mít kamerový systém. A to zhruba rok.

Pokud příští podzim zvládne maturitní zkoušku, musí ještě absolvovat povinný kurz - jako kdyby k policii teprve nastupoval.

Čtěte také

I tak podle Petra Valicy není jednodušší přijmout nového člověka: „Možná, že by to bylo teoreticky jednodušší, ale v praxi se jedná o velmi zkušeného strážníka a výcvik nováčka, než by absolvoval kurz a jeho zapracování trvá ne měsíce, ale roky."

Podobné je to i v dalších městech, například ve Dvoře Králové nad Labem a Trutnově.

V obou městech nastupuje jeden strážník od ledna na obsluhu kamerového systému a do ulic se vrátí až po úspěšně zvládnuté maturitě.

Městská policie v Ústí nad Labem - letní uniformy

V Hradci Králové dokonce počítají s tím, že si člověka bez maturity nechají natrvalo - jako technického zaměstnance.

„Což je vlastně řidič botičkového auta, který bude jezdit se strážníky a řešit parkování. Je to člověk, který nastoupil k městské policii v roce 1991, slouží tedy 24 let. Je to nejen vynikající kolega, ale i výborný strážník, se kterým bychom se strašně neradi rozloučili," vysvětluje mluvčí hradeckých strážníků Eva Kněžourová.

Nejde o obcházení zákona?

Městská policie Sezemice

Existují ale i místa, kde se vedení městské policie s vedením radnice na vyjímce nedohodlo. To platí například pro Broumov.

Vrchní strážník Radek Havelka tak za svého dlouholetého podřízeného musí shánět náhradu: „Kdyby to bylo vyloženě na mně, tak bych si ho nechal, protože je tady 22 let. Má dlouholeté zkušenosti, místní osobní znalost, já bych s tím problém neměl, ale zákon hovoří jasně."

Strážníků bez potřebného vzdělání je přitom v republice hodně, třeba v Praze je jich zhruba padesát a kvalitní náhrada za ně se shání jen velmi těžko.

autor: PLE
Spustit audio