Heřmanův Městec založil vlastní policii. Zatím existuje jen na papíře

30. říjen 2015

Na Chrudimsku brzy začne fungovat další městská policie. Vlastní strážníky bude mít také Heřmanův Městec. Zatím ale není úplně jasné, kolik jich bude.

Radnice je přesvědčená, že pětitisícové město vlastní městskou policii potřebuje. Heřmanův Městec si několik let pronajímal strážníky z Pardubic, kvůli nespokojenosti ale potom smlouvu zrušil.

Dodržování vyhlášek nikdo nehlídá

Teď je v situaci, že platí několik vyhlášek, které například omezují pití alkoholu na veřejných místech, nebo zakazují podomní prodej, ale vlastně není nikdo, kdo by dodržování ohlídal. Městská policie by navíc nepůsobila jen přímo v Heřmanově Městci, ale také nejbližších sousedních obcích - například Klešicích nebo Kostelci.

Čtěte také

Počet strážníků bude záležet na penězích. Zastupitele příští měsíc čeká hlasování o rozpočtu a tam také kolonka na městskou policii. Starosta Josef Kozel by si pro začátek přál nejméně tři nebo čtyři strážníky, roční provoz policie by potom stál kolem tří milionů korun.

Strážníci se v ulicích objeví na jaře

Městská policie zatím existuje jen na papíře, oficiálně začne fungovat od ledna. Nejdřív se ale noví strážníci musí vyškolit, zapracovat a také dostat základní vybavení. Do běžného provozu tak naskočí nejspíš až na jaře.

Čtěte také

autor: kop
Spustit audio