Britové se snaží zabránit dražbě oblečení a šperků Margaret Thatcherové

Spojené království řeší spor o šatník a sbírku šperků, které nosila "železná lady" Margaret Thatcherová. Více než tři stovky předmětů z pozůstalosti někdejší britské premiérky měly jít příští měsíc do dražby. Zdá se, že je ale nakonec vystaví londýnské muzeum Viktorie a Alberta.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Margaret Thatcherová

Margaret Thatcherová | Foto: European Commission Audiovisual service

List Daily Telegraph tvrdí, že londýnské Victoria and Albert Museum provedlo názorový veletoč a nakonec hodlá sbírku šatů, kabelek a šperků baronky Thatcherové vystavit.

Původně se přitom prestižní instituce, která má jednu z celosvětově největších módních kolekcí, k této myšlence stavěla odmítavě.

Muzeum se ale dostalo pod tlak řady vlivných politiků konzervativní strany, včetně ministra kultury Johna Whittingdalea. Těm se nelíbila představa, že by britský národ mohl o předměty velké historické a symbolické hodnoty navždy přijít.

Necelých 350 předmětů včetně například béžového pláště a šátku, které měla premiérka na sobě během proslulé projížďky tankem v Německu, se chystala vydražit aukční síň Christie's.

Margaret Thatcherová | Foto: European Commission Audiovisual service

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme