Klisna koně divokého v Milovicích už je mimo ohrožení života, vrací se ke stádu

Z nejhoršího venku už je klisna koně divokého v Milovicích, která bojovala o život po konzumaci pečiva od neukázněných návštěvníků. Ohrožené bylo i její dvoutýdenní hříbě. Chovatelé se dohodli s lékaři, že mohou klisnu odvézt zpět ke stádu. Českému rozhlasu to potvrdil ředitel ochranářské společnosti Česká krajina Dalibor Dostál.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Divocí koně spásají stepní vegetaci včetně trávy nejhorší kvality

Divocí koně spásají stepní vegetaci včetně trávy nejhorší kvality | Foto: Michal Trnka

Zpět ke stádu do Milovic mohou chovatelé odvézt ohroženou klisnu divokých koní a s ní i její malé hříbě. Zvěrolékaři jim podle ošetřovatelů museli dávat infuze a jejich stav byl vážný.

„Stres odloučení od stáda by byl pro ni horší než přínosy případné další léčby,“ řekl Českému rozhlasu ředitel ochranářské společnosti Česká krajina Dalibor Dostál.

Přehrát

00:00 / 00:00

Klisna trpí stresem z oddělení od stáda i pobytem v uzavřeném prostoru," uvedl ředitel ochranářské společnosti Česká krajina Dalibor Dostál.

„Další rizika by znamenal delší pobyt i pro hříbě, protože v každém zařízení, kde se léčí – ať už lidé, nebo zvířata – se vyskytuje množství rezistentních bakterií, které odolávají dezinfekci,“ uvedl Dostál.

Komplikace zřejmě způsobilo pečivo, které klisně někdo z návštěvníků dal, přestože to je zakázané.

„Pečivo je něco, co divocí koně vůbec neznají. Jejich trávení je přizpůsobené na získání živin z absolutně nejchudší potravy, z travin, které jsou zvyklí spásat na stepích. A pokud dostanou něco, co je výrazně výživnější, tak to jejich zažívání nedokáže pobrat. Dokáže jim to způsobit obrovské potíže a hrozí i úmrtí,“ zdůraznil.

K ohrožení divokých koní stačí podle Dostála i konzumace poměrně malého množství pečiva. Od ohrady přitom ochranáři odháněli i návštěvníky, kteří s sebou nesli plné tašky starého chleba a tvrdých housek.

Do české přírody se divocí koně vrátili po staletích, a to dovozem z Velké Británie. Jejich návrat do volné přírody má pomoci zachránit mizející vzácné stepi v okolí Milovic.

„Takže množství pečiva, které klisna mohla dostat, mohlo být i velmi velké,“ obává se Dostál. Klisna totiž po porodu potřebovala nabrat síly, a proto žrala výrazně více než normálně.

Zvíře navíc velmi špatně snášelo oddělení od stáda. „Druhá věc je, že se narodila pod širým nebem a nikdy nebyla někde pod střechou v uzavřeném prostoru. Obě tyto věci jsou pro ni velmi stresující. A stává se, že zvířata uhynou pouze na základě takovéhoto stresu,“ poznamenal Dostál.

Z preventivních důvodů ochranáři přidají na ohrady další cedulky varující před krmením divokých zvířat i cedule s drastickými záběry následků nezodpovědného počínání návštěvníků.

„Bude to obdoba toho, co se objevuje na krabičkách cigaret,“ řekl Českému rozhlasu ředitel ochranářské společnosti Česká krajina Dalibor Dostál.

Divocí koně pomáhají v Milovicích zachraňovat vzácné rostliny a živočichy

Číst článek

Divocí koně jsou zatím v aklimatizační ohradě | Foto: Michal Trnka

Blanka Černá, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme