Čeští policisté kontrolují a opravují plot na maďarsko-srbské hranici

Zadržení převaděčů a ilegálních migrantů. To jsou hlavní úkoly českých policistů, kteří pomáhají maďarským kolegům s ochranou hranice se Srbskem. Podél celé hranice je natažený plot a ten padesátka českých policistů kontroluje 24 hodin.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Společná česko-slovensko-maďarská hlídka

Společná česko-slovensko-maďarská hlídka | Foto: Petr Vavrouška | Zdroj: Český rozhlas

Dvojice techniků záplatuje díru v plotě na hranici. V noci se někdo pokusil tudy projít ze Srbska do Maďarska. Aby se to podařilo jen minimu migrantů, hlídkují podél hranice také čeští policisté.

„Ten plot nacházíme pravidelně každou noc v pěti šesti případech poškozený. Ty skupiny se snaží pronikat na různých místech,“ popisuje velitel hlídky Marek Hruška.

Kontrolovat 175 kilometrů dlouhou hranici je pro Maďary logistiky a personálně velmi náročné. Proto jim teď pomáhají také desítky policistů z Česka, Slovenska a Polska.

„My jsme tady především proto, abychom podpořili maďarského kolegu, který velí naší smíšené hlídce. Na něm leží rozhodnutí, co budeme dělat. A samozřejmě že hlavním úkolem je snaha zadržet převaděče,“ přibližuje Jan Tkačík, který v mezinárodní hlídce slouží.

Ne pokaždé se to ale podaří. Za převaděčství hrozí v Maďarsku několik let vězení. Lidé, kteří pašují migranty přes hranici, si dávají velký pozor.

Přehrát

00:00 / 00:00

Policisté z Česka, Slovenska a Maďarska brání migrantům v překročení maďarsko-srbské hranice. Více podrobností přinesla reportáž redaktorka ČRo Petra Vavroušky

„V posledních dnech se setkáváme s fenoménem, kdy převaděči v průběhu noci nachystají díru v plotě, zapíšou si GPS souřadnice a pak už na přesné místo pošlou migranty,“ prozrazuje velitel české policie u maďarských hranic Marek Hruška.

„Já sám jsem byl během noční služby asi čtyřikrát u přestříhaného plotu. Záchyt migrantů jsem osobně ještě nezažil,“ upřesňuje Jan Tkačík.

Výstavbu plotu a dozor policie si pochvalují hlavně farmáři žijící v bezprostřední blízkosti hranice.

Jeden ze zemědělců říká, že se to nedá srovnat se situací, kdy tudy denně proudily tisíce lidí. Už se nebojí o svou rodinu a také úrodu. Byl by rád, kdyby policisté vydrželi na hranici co nejdéle.

Padesátka českých policistů zůstane v Maďarsku zřejmě do poloviny prosince. Je to pro ně cenná zkušenost. Jediným minusem je chabá znalost angličtiny maďarských kolegů.

„Ta zkušenost se hodí, ale je to náročnější na komunikaci, v tom to trochu vázne. Díky bohu za Slováky, kteří nám pomáhají s tlumočením,“ dodává člen mezinárodní hlídky.

Slováci totiž vybrali hlavně policisty z jihu Slovenska, kteří mluví a rozumí Maďarsky. Potvrzuje to i velitel slovenského týmu Oskar Szabo:

„Samozřejmě že překládám i já. Máme dva policisty, kteří umí jen anglicky. Snažíme se je proto zařadit do hlídek k maďarským kolegům, kteří umí také anglicky. Zatím se nám to daří.“

Český policista na maďarsko-srbské hranici | Foto: Petr Vavrouška

Schengen | Foto: Český rozhlas

Petr Vavrouška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme