Před 70 lety skončila rota E. Elitní parašutisté v Den D seskočili v Normandii

Od posledního dne legendární roty E dnes uplynulo 70 let. Americká armáda 30. listopadu 1945 definitivně rozpustila útvar elitních parašutistů, kteří v Den D seskočili v Normandii. Bojovali za osvobození Nizozemska, udrželi frontovou linii v bitvě v Ardenách a obsadili Hitlerovo Orlí hnízdo. O působení roty E vypráví také americký kultovní seriál Bratrstvo neohrožených.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vylodění v Normandii, sektor tzv. Omaha Beach

Vylodění v Normandii, sektor tzv. Omaha Beach | Foto: National Archives and Records Administration

„Čtyři kluci, kteří se mnou seskakovali na Den D, při výsadku ztratili všechno kromě svého nože. A tak doufali, že cestou potkají zabité vojáky, od kterých by si vzali zbraně," vzpomínal v dokumentu televize HBO z roku 2001 Richard Winters, který rotě E velel.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kryli vylodění spojenců v Normandii. Bojovali s nacisty v Ardenách a nakonec obsadili Hitlerovo Orlí hnízdo. Rotu E americká armáda rozpustila 30. listopadu 1945

Elitní jednotka vznikla v červenci 1942 ve výcvikovém kempu Toccoa v americké Georgii. Nejen to připomněl Ladislav Kudrna, historik z Ústavu pro studium totalitních režimů.

„Easy Company, jak se pak nazývali její příslušníci, byla součástí slavné 101. výsadkové divize. Byla určená k výsadku za linií nepřítele. Takže k té zbrani se hlásili skutečně muži, kteří si byli vědomi toho, že budou součástí elitního sboru. Výcvik byl mimořádně těžký."

Rota E se v boji osvědčila mnohokrát. Asi nejvýrazněji při samotném Dni D 6. června 1944 u francouzského statku Brécourt.

„Rota E zničila těžkou baterii německého dělostřelectva, které pálilo na vyloďovací pláže. Díky tomu mohlo proběhnout úspěšné vylodění amerických spojeneckých jednotek na pláži Utah. Poté se kontinuálně do konce války zúčastňovala velice těžkých válečných operací. Operace Market Garden, která skončila tragickým, vynikajícím výkonem u obležené Bastogne," popsal Kudrna.

Byla to také rota E, která nakonec obsadila Hitlerovo Orlí hnízdo. Velkou zásluhu na úspěších útvaru měl podle Kudrny velitel Richard Winters. Získal za to vysoké vojenské vyznamenání. Zemřel v lednu 2011 ve věku 92 let.

V bojích druhé světové války podle Kudrny padla asi polovina ze zhruba 140 členů roty E.

Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme