Dánsko bude hlasovat o zrušení části výjimek vyjednaných s EU. Výsledek je nejistý

Dánové dnes budou v referendu rozhodovat, jestli se v rámci evropské integrace vzdají takzvaného opt-outu v oblasti vnitra a justice. Dánská vláda tvrdí, že zrušení výjimky je potřeba, aby země mohla dál zůstat v organizaci Europol. Populistická Lidová strana ale obrátila referendum proti Evropské unii. Využila při tom aktuální uprchlickou krizi, která zasáhla i Dánsko.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kodaň. Dánsko

Kodaň. Dánsko | Foto: Kateřina Křenová

Populističtí lidovci si v kampani před referendem vystačili s jednoduchým heslem "Víc EU? Ne, díky!". Průzkumy jim dávají stejné šance jako vládnímu táboru, který říká „ano“.

Výjimku vyjednanou pro Dánsko před víc než 20 lety chce vláda zrušit pro 22 konkrétních unijních předpisů, které Dánsko přijme.

Naopak citlivá oblast imigrace by i dál měla zůstat v dánských rukou, a Kodaň se tak nebude muset přidat k systému unijních kvót na přerozdělení uprchlíků.

Podle populistů by ale vláda zrušení výjimky mohla kdykoli vztáhnout i na azylovou politiku a občany tak obejít.

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme