Výrobci energie z obnovitelných zdrojů budou moci získat podporu. Umožní to rozhodnutí vlády

Výrobci energie z obnovitelných zdrojů budou moci získat podporu. Tu jim původně odmítl připsat Energetický regulační úřad. Vláda ale včera schválila usnesení o podpoře obnovitelných zdrojů uvedených do provozu před začátkem roku 2013. Ve hře je 42 miliard korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Solární panely (ilustrační foto)

Solární panely (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Podpora by se měla týkat těch zařízení, která nemají notifikaci od Evropské unie. Tedy zdroje spuštěné mezi lety 2006 a 2012 a od začátku příštího roku. Nejsou to jen solární elektrárny, ale také některé plynové teplárny nebo zdroje na biomasu.

Přijetím obdobného materiálu podmínila vyplacení podpory obnovitelným zdrojům již dříve předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková. ERÚ totiž podporu ve svém listopadovém cenovém rozhodnutí nevypsal, protože se obával, že bez schválení Evropské komise by porušil zákon.

Vyvolal tím ale velkou vlnu protestů ze všech stran. Včetně výzev k odvolání předsedkyně úřadu Aleny Vitáskové. Ta dokonce musela jít vysvětlovat své rozhodnutí prezidentu Miloši Zemanovi, kde tehdy uvedla:

„To víte, členové mafie by si přáli, aby mě pan prezident odvolal. Občané naopak by si přáli, aby mě v této funkci ponechal. Já očekávám, že mě vyznamená za boj s mafií, proti mafii.“

Prezident Miloš Zeman předsedkyni ERÚ podpořil. Vznikla dohoda, že vláda vydá garanci, kterou by úřad zaštítila. Od té doby už o tom v Bruselu jednal ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD). Vrátil se s tím, že komise nemá námitky a že notifikaci by měla vydat pravděpodobně do dubna.

Vláda teď schválila pomyslnou garanci za povolení podpory obnovitelných zdrojů. Energetický regulační úřad by mohl reagovat už dnes nebo zítra.

Nebude ale měnit své listopadové cenové rozhodnutí, které určuje regulované části cen energie a od kterého se také třeba odvíjí smlouvy výrobců z obnovitelných zdrojů s distributory, úřad má v plánu vydat prostě další cenové rozhodnutí, které se bude týkat právě těch zdrojů, které předtím vynechal.

Podíl energie z obnovitelných zdrojů na celkové spotřebě energií byl v roce 2013 v Evropské unii | Foto: ČTK

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme