Radikální nacionalisté v Nizozemsku vzkazují Turecku, že ho v EU nechtějí

Nizozemští nacionalisté se pokoušejí potápět snahy Evropy o sbližování s Tureckem. To už 10 let vyjednává o vstupu do Evropské unie. Přístupové rozhovory Ankary s unií se teď oživují výměnou za to, že se Turecko bude více snažit zastavit příliv migrantů do Evropy. Z Nizozemska ale zaznělo odmítnutí snah Ankary o členství v unii. Ne od vlády, ale od sílící radikální opozice.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Geert Wilders

Geert Wilders | Zdroj: Reuters

S výroky proti islámu a přistěhovalectví vystupuje Geert Wilders, lídr Strany pro svobodu.

Například v roce 2008 vytvořil montáž - dokumentární film s názvem Fitna (Rozvrat), sestříhal drastické záběry některých výstřelků v islámských zemích a upozorňoval jimi hlavně na negativní projevy extrémního výkladu koránu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Turci nejsou v Evropě vítaní. Vystupují proti nim nizozemští nacionalisté. Více od Pavla Nováka

Nově vytvořil minutové video se vzkazem občanům Turecka i Turkům, kteří na území EU už žijí, a řekl jim, že je jejich vláda podvádí, když jim slibuje, že jednou budou členy EU. Video je nahrané v nizozemštině a angličtině s tureckými titulky.

„Nejste Evropané a nikdy jimi nebudete. Islámský stát, jako je Turecko, do Evropy nepatří. Svoboda, demokracie a lidská práva nejsou s islámem slučitelná,“ řekl mimo jiné ve videu Wilders. Nakonec prohlásil, že Turci nejsou v Evropě vítaní.

Za naprosto nepřijatelné a neuvěřitelné označil video premiér Mark Rutte. Uznal ale, že každý politik i občan má právo vyjádřit svůj názor.

Wildersova Strana pro svobodu je v současné chvíli v opozici, vláda tedy není závislá na poslancích radikála Wilderse jako před třemi lety. Tehdy strana sice nebyla ve vládě liberálů a konzervativců, poskytovala jim ale tichou podporu.

Nacionalisté nabývají na síle

Dnes v Nizozemsku vládnou liberálové a labouristé. Podle průzkumu veřejného mínění společnosti Peil.nl, který byl zveřejněn o víkendu, by byla Strana pro svobodu v současné chvíli nejsilnější v Nizozemsku, získala by čtvrtinu hlasů.

Ukazuje to, že se i tradičně liberální nizozemská společnost radikalizuje nebo se staví proti přijímání nových kultur. Nastavení společnosti proti Turecku je cítit nejen v Nizozemsku, ale i v Německu.

Evropská unie se nedávno s Ankarou dohodla, že Turecko dostane tři miliardy eur na zlepšení životních podmínek uprchlíků v tureckých táborech, aby neutíkali dál do Evropy.

Příští rok se mají otevřít nové vyjednávací kapitoly. Evropská unie možná také zruší víza pro turecké občany.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme